Afbeelding

Zichtbaarheid voor ‘regenboogouderen’

Algemeen

Op dinsdag 23 mei vindt in Leiden een informatief en interactief symposium plaats waar ‘regenboogouderen’ uit Leiden en regio centraal staan. Kernvraag is: Hoe creëer je een veilige omgeving waarin LHBTI-senioren zichzelf kunnen zijn en op een respectvolle manier oud kunnen worden?

Het ‘LATER’ symposium richt zich op professionals uit de regio die met ouderen werken en laat hen kennismaken met deze vaak onzichtbare groep.

LHBTI

Zijn wie je bent en leven zoals je wilt is helaas nog niet voor alle ouderen vanzelfsprekend. Lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender- en intersekse personen (LHBTI’s) krijgen op latere leeftijd nog te vaak te maken met afwijzing, homofoob gedrag, discriminatie en onwetendheid. Met het symposium ‘LATER’ zet een werkgroep in regio Leiden zich in voor meer zichtbaarheid en een beter toekomstperspectief voor deze ouderen.

Programma

Het programma begint om 13:30 uur met een plenair gedeelte. Daarna zal Marten Bos een presentatie geven waarin hij het belang van het begrip ‘intersectionaliteit’ benadrukt in relatie tot LHBTI-ouderen. Remke Verdegem neemt het publiek mee in de lettersoep en de Genderbread Person. Ook worden videoportretten van LHBTI-ouderen uit de regio getoond.

Vervolgens kiezen deelnemers uit een vijftal workshops: ‘LHBTI-sensitiviteit & persoonsgerichte zorg’, ‘LHBTI en Levensbeschouwing’, ‘De Regenboog Soos’, ‘Roze Buddyzorg & Het Roze Stadsdorp’ en ‘Seksualiteit, Intimiteit en Regenboogouderen’. Hiermee krijgen zij handvatten aangereikt om diversiteit en inclusie verder in te bedden in hun dagelijkse werkzaamheden en organisatie.

Paneldiscussie

Het laatste deel van het programma bestaat uit onder meer een paneldiscussie en een optreden van muzikaal duo Heer Halewijn. Het geheel wordt gepresenteerd door Annet Struik en Debbie Helaha. Tijdens de gehele middag is in de foyer de foto-expositie ‘LATER’ te zien met portretten van LHBTI-ouderen uit heel Nederland, gemaakt door fotograaf Gabi van den Broek.

Gezicht geven

“Met dit symposium en de activiteiten eromheen willen we regenboogouderen een gezicht geven” vertelt Debbie Helaha, naast moderator van het symposium ook dagvoorzitter van COC Leiden. “Ook in Leiden en omstreken komt het voor dat ouderen terug de kast in gaan, wanneer ze afhankelijk worden van zorg. We merken dat professionals behoefte hebben aan informatie over deze doelgroep en tips voor een sensitieve benadering, waardoor alle cliënten zich thuis voelen en veilig voelen”.

Landelijk project met lokale partners

Het symposium in Leiden is onderdeel van het landelijke project ‘LATER’, een initiatief van Sebastiaan Kes van Stichting Human Focus en Wouter Snip van Stichting JURA film, theater & debat. In 2022 vond het eerste LATER symposium plaats in Emmen en inmiddels zijn ook in de regio’s Zwolle, Haaglanden, Twente/Achterhoek en Deventer projectgroepen actief. Overal wordt samengewerkt met lokale partners en sponsors.

In regio Leiden wordt het project financieel ondersteund door Gemeente Leiden, Fonds 1818, COC Leiden, Druckerfonds, Stichting Karolusgulden en het VSB Fonds. Meer informatie over het project, het symposium, de sprekers en de workshops is te vinden op www.laterproject.nl.