Foto: Maarten Baanders
Foto: Maarten Baanders Foto: Maarten Baanders

Roman van Cees van Hoore roept sfeer jaren zestig op

Algemeen

Onlangs publiceerde schrijver en journalist Cees van Hoore zijn nieuwe roman De smekeling. Van Hoore (74) neemt in dit boek de lezer mee naar de jaren zestig, de tijd waarin hij opgroeide in de Haagse Van Speijkstraat. Het was een markante buurt met bewoners variërend van deftige mensen tot nette arbeiders.

Door: Maarten Baanders

De hoofdpersoon beleefde er bewogen jaren, omringd door familie, vrienden en buren, van wie hij een kleurrijke beschrijving geeft: een operazangeres, glurende oude vrouwtjes, een begrafenisondernemer, een kruidenier en de zigeunerviolist Lajos Veres, wiens dochter Mariska later wereldberoemd zou worden als zangeres van Shocking Blue. Ook de kroeg speelde een grote rol in het dagelijks bestaan in de buurt.

De Van Speijkbuurt is het decor waartegen Van Hoore de gecompliceerde band tussen de hoofdpersoon en zijn vader beschrijft. De vader was een moeilijke man. Maar haten kon de zoon hem niet. De smekeling is geen autobiografie. In werkelijkheid had Cees van Hoore het best goed met zijn vader getroffen, zegt hij.

Wel waarheidsgetrouw beschreven is het oorlogsverleden van de vader. Hij werkte als dwangarbeider op een vliegveld in Wenen. Wat je niet zou verwachten: hij was er tevreden. Het werk was interessant, in tegenstelling tot zijn baantjes later in Nederland. Het oorlogsverleden van de vader wekt de nieuwsgierigheid van de zoon. Deze gaat op onderzoek uit en doet intrigerende ontdekkingen.

De jaren zestig waren de tijd van de revolte van de jeugd. Van Hoore stond er middenin, maakte bijvoorbeeld het beroemde en beruchte optreden van de Rolling Stones in het Kurhaus mee. Achteraf is Van Hoore kritisch over die revolte. ,,De mensen die eraan meededen zijn net zulke baasjes geworden als die wij hadden veracht.”

Als journalist van het Leidsch Dagblad schreef Cees van Hoore ook over Katwijk. Hij heeft er Theo van Gogh geïnterviewd. ,,Hij was een maand in Katwijk en zat daar met zijn zoontje. Met wat collega’s ging ik destijds regelmatig met een boot door Leiden en de regio om mensen te interviewen. Zo ontmoette ik Theo van Gogh. Hij zei dat er lang niets was veranderd in Katwijk. Hij vond die oude toestand heerlijk.”

Hoe Van Hoore schrijver werd, staat ook in De smekeling beschreven. Hij ontdekte de kracht van mooie beelden. Zijn voorliefde daarvoor is zichtbaar in zijn nieuwe boek.

Cees van Hoore, De smekeling, uitgeverij Aspekt. € 27,95