Afbeelding
Foto:

Drumfanfare FBL organiseert ‘De Dag van de Blaasmuziek’

Algemeen

Drumfanfare FBL organiseert op zondag 3 maart een nieuw evenement: De Dag van de Blaasmuziek. Een hele dag die in het teken staat van de blaasmuziek in al zijn facetten. De Leidse Petruskerk aan de Lammenschansweg wordt voor één dag omgebouwd tot het kloppend hart van de blaasmuziek.

Tijdens die dag is de kerk geopend voor alle geïnteresseerden in deze muzieksoort. Workshops, films en presentaties, instrumenten uitproberen, uniformen passen en marslopen voor beginners zijn allemaal activiteiten die op die dag te doen en te beleven zijn. Tijdens de dag vinden er diverse miniconcertjes plaats die niet alleen door FBL worden ingevuld maar ook door andere muziekverenigingen. Tijdens die miniconcertjes komen verschillende stromingen binnen de blaasmuziek aan bod. Uiteraard is het mogelijk om als vervolg op deze dag een paar proeflessen af te spreken. De Dag van de Blaasmuziek vindt plaats op zondag 3 maart 2024 van 12:00 tot 16:00 uur in de Petruskerk aan de Lammenschansweg 40A in Leiden. De toegang en het parkeren zijn gratis.

De Leidse Drumfanfare FBL probeert met dit evenement de interesse voor de blaasmuziek te vergroten. En dat is hard nodig. In het hele land neemt de interesse voor blaasmuziek, muziekkorpsen en harmonieën al jaren af. Dat zien de verenigingen terug in een toenemende vergrijzing en afnemende aantallen jeugdleden. Die trend wil FBL doorbreken. Blaasmuziek maken in een vereniging is een leuke, flitsende hobby en veel meer dan een verzameling saaie mensen die met saaie muziek in een uniform over straat lopen. Bij de muziekvereniging van vandaag speel je alle muziekgenres, kom je met optredens in de mooiste steden, vier je feestjes, ga je dagjes en weekendjes weg en ontstaan levenslange vriendschappen. De Dag van de Blaasmuziek wil dat met name uitstralen.

Tijdens de Dag van de Blaasmuziek krijgt de bezoeker een inkijkje in het leven als muzikant. Er is uitgebreid de mogelijkheid om de verschillende blaas- en slagwerkinstrumenten uit te proberen. Er worden workshops en demonstraties gegeven, er worden films en presentaties getoond en men kan een uniform uitproberen. Wie wil kan op het voorplein bij de kerk kennismaken met het marslopen op de maat van de muziek. Wie naar aanleiding hiervan interesse krijgt om een paar proeflessen te gaan volgen of om lid te worden kan zich aanmelden. En uiteraard is er ook een gezellige ontmoetingsplek in de kerk met een drankje en een hapje.

Miniconcertjes  

Gedurende de Dag van de Blaasmuziek zullen er op verschillende momenten miniconcertjes worden gegeven. Uiteraard zal FBL een paar keer optreden maar ook VIOS uit Zoeterwoude, Blaaskapel De Maretoeters en de Schlüsselstädter Musikanten zullen een miniconcertje verzorgen. Hiermee krijgt de bezoeker een inkijkje in de diverse genres die er in de blaasmuziek zijn: mars- en popmuziek, koralen, feestmuziek, polka’s en walsjes.

De Dag van de Blaasmuziek probeert iedereen die interesse heeft in blaasmuziek een passend aanbod te doen: kinderen, jongeren en volwassenen, mannen en vrouwen. De dag is niet alleen voor kinderen of jongeren interessant of voor geïnteresseerden die aan het begin staan van een muziekopleiding. Ook volwassenen die al een instrument spelen of dat in het verleden hebben gedaan of op de muziekschool hebben gezeten worden met name uitgenodigd. Maatwerk is altijd mogelijk. 

De Dag van de Blaasmuziek vindt plaats op zondag 3 maart van 12:00 - 16:00 uur. Locatie: Petruskerk, Lammenschansweg 40A Leiden. De toegang is gratis, het parkeren ook.

Drumfanfare FBL is een kleine maar bekende Leidse muziekvereniging. Zij is niet alleen muzikaal actief in Leiden tijdens bijvoorbeeld de 3 oktoberfeesten en de Sinterklaasintocht, ook buiten Leiden is FBL een graag geziene gast. Zo nam FBL tijdens het afgelopen carnaval deel aan de carnavalsoptochten in Lanaken (B) en Duisburg (D). Op zaterdag 23 maart a.s. zal FBL weer in Leiden een optreden verzorgen: de FBL ‘bandavond’, een gratis concert voor alle muziekliefhebbers met aansluitend een feestavond. Dat vindt plaats in haar clubhuis in de J.C. de Rijpstraat 21 in Leiden. Meer informatie www.drumfanfarefbl.nl