Boudica .    foto: Sanne Peper
Boudica . foto: Sanne Peper Foto: Sanne Peper

Theatergroep Aluin BOUDICA in Rijkmuseum van Oudheden

Algemeen

  Van 21 t/m 23 maart staat de voorstelling Boudica in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Acteur Jilles Flinterman vertelt in deze productie het verhaal van Boudica, de Keltische koningin en Iron Age Warrior Queen, die tot op de dag van vandaag wordt gezien als een symbool voor vrouwelijke razernij.

Als er al iets over vrouwen wordt geschreven in de geschiedenisboeken, wordt dit vaak verteld door mannen. Acteur én man Jilles Filnterman zet deze traditie voort en brengt het verhaal van Boudica samen met zijn projector tot leven. Ondersteund door illustraties, geluidsfragmenten en spel van Flinterman komen we meer over deze Iron Age Warrior Queen te weten.Over Boudica Boudica was een militaire leider die een leger van meer dan 100.000 man wist te mobiliseren tegen de Romeinse bezetter. Ze was een wreker van seksueel geweld, een sloper van het patriarchaat en een brenger van gerechtigheid. Gedreven door pijn en woede weigerde Boudica zich te laten regeren door een buitenlandse, mannelijke indringer. 

De enige historische bronnen over haar zijn afkomstig van twee Romeinse historici, Tacitus en Cassius Dio.Boudica is niet alleen een verhaal over feminisme, wraak en misogynie, maar het raakt ook aan thema’s zoals de Brexit en druïden. Dit alles wordt op meeslepende wijze verteld door Jilles Flinterman, bijgestaan door zijn projector, die het publiek meeneemt in het verhaal van deze krachtige koningin.Over Aluin Theatergroep Aluin maakt al meer dan 30 jaar helder en concreet teksttheater over oersterke verhalen. Hoe oud het verhaal ook is, van de personages worden altijd echte mensen gemaakt die herkenbaar zijn in hun menselijkheid. Zo speelt Aluin Griekse tragedies, nieuwe stukken gebaseerd op klassiek repertoire en op de geschiedenis van Nederland en de wereld om ons heen. Om iets meer te begrijpen van de tijd van nu.