De Anna Hoeve in de tijd dat er nog geen sprake was van De Julius Ceasarlaan en Octavialaan. Foto's Niek Bavelaar.
De Anna Hoeve in de tijd dat er nog geen sprake was van De Julius Ceasarlaan en Octavialaan. Foto's Niek Bavelaar.

Een plaatje uit de tijd van een vergeten minderheid

Column

vroeger • In Dat was Toen plaatsen we foto's uit een recent of ver verleden. Deze week is het onderwerp De Anna Hoeve boerderij, uit de wijk Roomburg. De boerderij is er nog wel, maar is ingepakt door nieuwbouw. Deze foto's dateren uit november 2002 en zijn gemaakt door Niek Bavelaar.

Een boerderij in Leiden? Die combinatie ligt niet zo voor de hand. De stad zit al decennia propvol en ruimte voor uitbreiding is er niet. Laat staan dat er groene weilanden en kronkelende weggetjes met knotwilgen binnen de stadsgrenzen zijn te vinden. Toch had Leiden tot voor kort een boerenbevolking, een vergeten minderheid zou je zeggen. Alleen op de Vlietweg schijnen nog een paar plattelanders te wonen, gekoesterd door het gemeentebestuur vanwege hun educatieve rol. Noem ze knuffelboeren.

In de Anne Hoeve valt weinig meer te knuffelen, de koeien en schapen zijn allang verdwenen. Het karakteristieke gebouw is opgeslokt door gulzige projectontwikkelaars die wonder boven wonder het stukje erfgoed hebben moeten laten staan. Een goede zaak voor het historisch besef. Zo realiseren de bewoners van Roomburg elke dag dat ze eigenlijk in de polder wonen.

Eric Hoenson

Afbeelding