Seks | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl
Foto:
column van Caro

Seks

  Column

Seksuele voorlichting op de basisschool heet tegenwoordig: lentekriebels. Wie de Luizenmoeder heeft gevolgd (ik vond het hi-la-risch), kan zich ongetwijfeld de uitzending herinneren waarin Juf Ank uitgebreid vertelt over de voorbips en de pielemuis. Die tuttige, strenge, maar oh zo gevoelige juf Ank, die op geaffecteerde toon tegen directeur Anton zegt: ge-neukt! Van het werkwoord neu-ken! Hier thuis rolden we van de bank.

Maar dit soort types bestaan echt, begreep ik van een vriendin waarvan haar kinderen nog op de basisschool zitten. Wellicht dat het op tv allemaal wat gechargeerd wordt, maar in grote lijnen zijn de serie en de personages, zeker voor de huidige basisschoolouders, zéér herkenbaar. Vandaar wellicht het grote succes van dit npo-kijkcijferkanon.

Die vriendin waarover ik het had, heeft een bijdehante dochter van 8. Ze krijgt les van 'een soort van' Juf Ank. De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs en vindt plaats rond het begin van de lente. Deelnemende scholen geven les over seksualiteit. Zo ook op de basisschool van haar dochtertje.

De juf in kwestie sprak haar zorgen uit over de dochter van mijn vriendin tijdens het 10-minutengesprek (mét eierwekker trouwens). "Oh!" reageerde deze geschrokken. "Wat is er gebeurd?" De juf had aan de kinderen in de klas gevraagd of ze wisten hoe baby's gemaakt worden. Niemand stak z'n vinger op. Behalve die bijdehante tante van mijn vriendin. "Dat weet ik!" riep ze triomfantelijk. Ze moest staand voor de klas tekst en uitleg geven. "Dat heet seks: de piemel van de papa gaat in de flum van de mama, dan komen er zaadjes uit en negen maanden later is er een baby!" vertelde ze zonder blikken of blozen. 'Flum', dat was een woord dat haar moeder ooit een andere moeder hoorde gebruiken tegen haar dochter, op een vol strand. Toen haar peuter wijdbeens, en plein public de boel eens uitgebreid inspecteerde, zei ze: niet aan je flum! Dat vond ze zo'n leuk woord, dat ze dat ook ging gebruiken. Maar dit terzijde.

Terug naar die 10 minuten. De juf vond het maar raar, dat een meisje van 8 'alles' al weet. De ouders kregen een soort kruisverhoor. Hoe kwam ze aan die informatie? "Je kind duidelijk vertellen hoe het zit wanneer ze vragen heeft. Niks meer, niks minder," antwoordde de moeder. "Je kan het Lentekriebels noemen, maar het is en blijft gewoon seks. Met een piemel en een flum. Of een pielemuis en een voorbips voor mijn part."

Caroline Spaans

redacteur

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>