KZ Leiden op gras met een korf van riet | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl
Een stukje Leidse sportcultuur in beeld gebracht door fotobureau Monica van der Stap.
Een stukje Leidse sportcultuur in beeld gebracht door fotobureau Monica van der Stap. (Foto: )

KZ Leiden op gras met een korf van riet

  Column

In Dat was Toen plaatsen we foto's uit een recent of lang verleden uit Leiden. Deze week: een fraai stukje sportgeschiedenis in Leiden Zuid. Ook een leuke bijdrage voor deze rubriek? Mail die naar redactie@deleidenaar.nl.

Terwijl sportend Leiden na een lang seizoen zo'n beetje aan het infuus ligt, gaat één tak van sport nog vol door: het korfbal. Na een intensieve najaarscompetitie en een zaalcompetitie, werken de dames en heren ballengooiers nu de laatste wedstrijden af in de voorjaarsreeks. Echte mannetjesputters zijn het.

Ook op deze foto, gemaakt in maart 2006, is veel inzet te zien. Wat er naast de paal gebeurt is een typische pose voor deze sport, moeilijk uit te leggen voor buitenstaanders lijkt me. Maar het is een schitterend beeld van deze bij uitstek Nederlandse sport. In vele opzichten een foto uit het verleden. Op de achtergrond ligt het winkelcentrum De Luifelbaan, dat kort daarna werd verbouwd en beschikt over de hoogste woontoren van Leiden. Die had er vanuit dit standpunt op gestaan.

Ook het spel is flink veranderd. Korfbal wordt tegenwoordig gespeeld op kunstgras en de korven zijn van kunststof en niet meer van riet. Thuisclub KZ Leiden (blauw) is per 1 juli 2010 gefuseerd met De Danaïden tot KZ Danaïden.Beide clubs waren op dat moment meer dan zestig jaar actief en zijn echte overlevenden in het korfbal, dat net als het Leidse voetbal zwaar gedecimeerd is.

Eric Hoenson

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>