De Sleutel van: organisator Lakenfeesten Nilles Raken | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl
Foto:

De Sleutel van: organisator Lakenfeesten Nilles Raken

  Column

In deze rubriek beantwoordt een prominente Leidenaar om de week vijf vragen. Dat kan iemand zijn uit de politiek, het bedrijfsleven, of gewoon: een Leidenaar in hart en nieren. Deze week vijf vragen aan: Nilles Raken.

Wat betekent Leiden voor je?

Ik ben een geboren en getogen Leidenaar en zal deze stad niet snel verlaten. Het is een heerlijke stad met alle kenmerken van een grote stad maar met het sociale karakter van een dorp. Hier kun je de kroeg in lopen en altijd wel een bekende tegenkomen. Zelf werk ik al mijn hele leven in Leiden en mag ik, als organisator van stadsfestival de Lakenfeesten, met een enthousiast nieuw team mijn steentje bijdragen aan een levendige stad.
Gelukkig ben ik niet de enige en is Leiden de afgelopen jaren echt bruisende stad geworden.

Is er een bijzondere plek in Leiden waar je graag komt?

Er zijn heel veel mooie plekken in de stad waar ik graag kom. Maar een plek waar ik heel veel tijd heb doorgebracht is de Nieuw Rijn. In de laatste 20 jaar is dit gebied omgetoverd tot het leukste stukje centrum. Bijna alle evenementen waarbij ik betrokken ben (geweest) hebben de (nieuwe) Rijn als gemene deler. Van de vieringen van Koningsdag en Leidens Ontzet tot de Dragonboat races of de Peurbakkentocht ze vinden daar allemaal plaats. Het is in mijn ogen echt de slagader van Leiden, waar de gezelligheid van stad doorheen stroomt.

Wat mag uit Leiden verdwijnen en wat persé niet?

Poeh, dat is een lastige vraag. Er zijn heel veel plekken waarvan ik vind dat het mooier of beter zou kunnen, maar alles heeft ook wel weer zijn eigen functie en waarde. Dus zomaar iets laten verdwijnen dat weet ik niet. Op dit moment ben ik één van de projectleiders van de werkgroep Leidsglas. Met deze werkgroep zijn we, samen met alle Leidse horeca ondernemers en evenementen organisatoren, plastic bekers van evenementen aan het laten verdwijnen.
Dus dat is wel iets concreets wat ook daadwerkelijk gaat verdwijnen. Dit vergt van de ondernemers een ontzettende inspanning, zowel logistiek als financieel en daarmee komen we gelijk bij hetgeen echt niet mag verdwijnen. En dat zijn alle leuke feestjes en mooie evenementen die zij in de stad organiseren.

Wat mis je in Leiden?

Leiden is best een complete stad maar een goede uitgaansplek voor jongeren mist er wel. Ik kom zelf uit de koets/In Casa periode. Mooie tijd was dat, je kon altijd wel ergens naar toe in je eigen stad.
Daarnaast heb ik zelf een periode achter de bar gestaan in de Mas y Mas wat toen echt ieder weekend tot diep in de nacht stampend vol stond. Nu zie je jongeren vooral festivals buiten de stad bezoeken. Het zou voor de stad goed zijn om daarin te investeren.

Wat doe je op 3 october?

De afgelopen 15 jaar was ik vooral aan het werk. Ik ben altijd mede organisator geweest van de feesten die plaatsvonden op de Koornbeursbrug. Voor mij stond 2 october altijd in het teken van het opbouwen van het feest. Pontons in het water, de brug omtoveren tot het mooiste podium van Nederland en zorgen dat alles twee dagen op rolletjes liep. Dit heeft er wel voor gezorgd dat ik weinig van de traditionele onderdelen van Leidens Ontzet heb meegekregen. Dit jaar is dat voor het eerst anders en hoop ik daar wat meer van mee te krijgen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>