Logo deleidenaar.nl
Onbestaanbaar tegenwoordig, een lege A4! Foto: Fotobureau Monica van der Stap.
Onbestaanbaar tegenwoordig, een lege A4! Foto: Fotobureau Monica van der Stap. (Foto: )

Een uitgestorven avond op de snelweg A4

  Column

In Dat was Toen plaatsen we foto's uit een recent of langer verleden. Ook een bijdrage? Mail naar redactie@deleidenaar.nl.

Deze week een foto uit juni 2004. Een lege A4 dankzij het EK in Portugal. Nederland werd daar in de halve finale uitgeschakeld door het thuisland. Uitslag: 2-1... Wat dat betreft herhaalde de geschiedenis zich vorige week tijdens de finale van de Nations Leaque.

Waarom ik deze keer deze foto heb uitgekozen is vanwege de opvallende verkeerssituatie. Een lege A4. (Nou ja, fotograaf Monica van der Stap gaf toe één auto weg te hebben weggehaald). De weg was tijdens het groepsduel tegen Duitsland gewoon léég. Een bizar beeld, want onlangs werd bekend dat Den Haag Leiden als filehoofdstad van Nederland heeft afgelost. Blijkbaar had Leiden vorig jaar de twijfelachtige eer de drukste verkeersstad van Nederland te zijn. En zeker op het punt van deze foto staat het elke werkdag tijdens de spits muurvast. Hier is het aantal rijbanen sinds 2004 zo'n beetje verdubbeld. Toch is het fileleed enorm. Wie 's ochtends van Leiden richting Amsterdam wil voor zijn werk, moet óf voor half zeven op pad zijn, of accepteren dat de reis een kwartier langer duurt, met alle frustraties van het filerijden er bij.

Zal dit bizarre beeld nog ooit terugkeren? Dat ligt aan de voetbalresultaten. De oranje Leeuwinnen zullen dit nog niet kunnen bewerkstelligen tijdens het WK den ik, maar als Oranje volgend jaar goed presteert op het EK dan zal het best weer eens stil kunnen worden op de A4...

Eric Hoenson