30 jaar Otis: 'Damens' aan de macht | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl
| Foto: archief Otis
| Foto: archief Otis (Foto: )

30 jaar Otis: 'Damens' aan de macht

  Cultuur

toneel • Het Leidse musicalgezelschap Otis blaast dit jaar 30 kaarsjes uit. Dat wordt half juni gevierd met het publiek, want dan gaat de nieuwste voorstelling Damens in première. Over een futuristische samenleving waarin mannen een soort van, nou ja, overbodig zijn. Maar... is dat wel echt zo ideaal? Springlevende vereniging, actueel onderwerp: goeie match.

Door Gerlinde Vliegenthart

Otis heeft haar wortels in de operette, maar al snel schakelde een deel van het koor over op een nog populairdere theatervorm: musical. Zo ontstond in mei 1989 Musicalgezelschap Otis. Ja, het zijn officieel amateurs en het is er gezellig, maar het niveau van de Otis-leden is niet van gisteren. Dankzij een immer professioneel artistiek team. Je kent Otis vast wel van de Peurbakkentocht: die boot vol enthousiast zingende passagiers.

Otis was de afgelopen 30 jaar goed voor meer dan twintig eigen producties. Damens staat onder regie van Margreet Osinga. Zij speelde een aantal jaar bij Otis, rondde haar theateropleiding af en mocht bij haar oude cluppie aan de bak. "Damens gaat over een absurdistische wereld waarin besloten is dat het leven zonder mannen véél beter is", vertelt Margreet. "Uiteindelijk blijkt dat niet altijd het geval. Dat zorgt voor onrust, strijd en verrassende wendingen. De onderliggende vraag is: Hoe kijken we naar elkaar? Hoe stereotiep zien wij de rolverdeling man/vrouw? Maar we nemen het niet ál te serieus, het blijft theater."

Mannen verbannen

Anneleen Lucas-Remijn, al 20 jaar Otis-lid en daarmee één van de langstzittenden, speelt Ilja. Een rol waar ze stevig haar tanden in kan zetten. Anneleen: "Ilja is de leidster die alle mannen heeft verbannen en vindt dat de wereld beter af is met alleen maar vrouwen. Een verknipt typje. Het is best pittig om die rol helemaal eigen te maken. Normaal gesproken spelen we voorstellingen met fragmenten uit bestaande musicals, maar Damens is echt speciaal voor Otis geschreven. Dit repetitieproces vraagt andere dingen van de spelers. Het is de eerste keer dat ik een rol met zo'n karakterontwikkeling mag creëren. De verschillende kanten van iemand laten zien en al die nuances spelen, dat is echt heel tof."

Wat helpt tijdens de repetities is dat de meeste spelers elkaar van haver tot gort kennen. Otis heeft namelijk geen groot ledenverloop: het gezelschap is met ruim veertig spelers al jaren behoorlijk stabiel. Hoe komt dat, dat zoveel leden eenmaal binnen ook lekker binnen blijven? Margreet: "Als je lid wordt van Otis, ga je een commitment aan. Iedereen die dat wil, gaat er dan ook volledig voor. Ik heb bij de club een grote vriendengroep gevonden. Die creativiteit houdt je bij elkaar. Otis mag dan een amateurvereniging zijn, er zit wel kwaliteit en de lat wordt hoog gelegd. De ambitie, de leuke ideeën, het talent, de energie. Ik houd ervan! Het is heerlijk om met zulke gedreven mensen te werken die er ook nog eens écht kaas van hebben gegeten."

Otis-baby's

Anneleen knikt: "Otis is geen projectmatig gebeuren, maar echt een club. Musical is mijn grote liefde en ik ging altijd al naar voorstellingen van Otis kijken. Tot ik me bedacht: Waarom doe ik niet gewoon mee? Dat is nu 20 jaar geleden. Mijn beste vriendinnen ken ik van Otis. Er zijn Otis-relaties, Otis-huwelijken, Otis-baby's... Tijdens een repetitieproces leer je mensen op een heel andere manier kennen. Die warme vriendschappen zijn voor mij een grote meerwaarde. Maar het meeste nog geniet ik van de showweekenden. Zó in je hobby opgaan, daar kan ik niet zonder."

14, 15 en 16 juni: Leidse Schouwburg, www.otismusical.nl

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>