In het Ideecafé krijgen bezoekers meer te horen over het probleem van plastic vervuiling en verhalen van mensen die werken aan een oplossing. | Foto: pr
In het Ideecafé krijgen bezoekers meer te horen over het probleem van plastic vervuiling en verhalen van mensen die werken aan een oplossing. | Foto: pr

Plastic in de Leidse gracht

Duurzaam & Groen

Plastic tasjes van de markt, menukaarten van terrasboten en vele plastic flesjes belanden dagelijks in de gracht. Via rivieren drijft dit naar zee en wordt deel van de plastic soep. Hoeveel van dit afval daadwerkelijk in zee belandt is onduidelijk.

Een deel blijft namelijk hangen achter boten en riet of zinkt naar de bodem. Daarom gaan bewoners en wetenschappers samen in een citizen science project de hoeveelheid en verspreiding van dit afval in kaart brengen voor de Leidse regio. Met deze kennis kunnen maatregelen worden genomen om het probleem van plastic vervuiling beter aan te pakken.

In het Ideecafé krijgen bezoekers meer te horen over het probleem van plastic vervuiling en verhalen van mensen die werken aan een oplossing. Fanatieke drijfvuilvissers en wetenschappers van onder andere Universiteit Leiden, TNO, Wageningen Universiteit en The Ocean Cleanup schuiven aan. Daarna is het tijd om te brainstormen en is het mogelijk om het nieuwe project mede vormgeven. Dit citizen science project is ontstaan vanuit vragen van bewoners in Leiden. Deze vragen ontving het Citizen Science Lab naar aanleiding van een oproep in het kader van het 444-jarig bestaan van de Universiteit Leiden. Dankzij financiële ondersteuning van de Gemeente Leiden en de Universiteit zal dit project komende maanden worden opgezet.

Het Groene Ideecafé is maandag 17 juni, duurt van 20.00 tot 22.00 en is bij Scheltema Leiden, Marktsteeg 1. Toegang is gratis. Aanmelden via ideecafe@ideewinkel.nl of via Facebook.