Hoofdredacteur LEVEN Gerda Schukking | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl
Foto:

Hoofdredacteur LEVEN Gerda Schukking

  Human Interest

Sleutel ♦ In deze rubriek beantwoordt een prominente Leidenaar vijf vragen. Dat kan iemand zijn uit de politiek, het bedrijfsleven, of gewoon: een Leidenaar in hart en nieren. Deze week vijf vragen aan de Hoofdredacteur van LEVEN, Gerda Schukking.

Wat betekent Leiden voor je?

Als Friezin ben ik opgevoed met een gevoel van verbondenheid met je geboortegrond en je geschiedenis. Leidenaren hebben dat ook. Niet zo gek, want er ligt hier onder elke straatsteen wel een verhaal.
Toen ik ging studeren werd Leiden mijn thuis en ontdekte ik de diversiteit van de hedendaagse stad.
De samenstelling van de bevolking is heel divers en de verschillende groepen leven soms volledig langs elkaar heen, maar ze weten elkaar wel te vinden als het nodig is. Inmiddels woon ik langer in Leiden dan in Friesland en ik wil hier nooit meer weg.

Is er een bijzondere plek in Leiden waar je graag komt?

Eigenlijk moet ik die plek niet verklappen, want het is er meestal heerlijk rustig. Veel Leidenaren zijn er zelfs nog nooit geweest.
Als je rechts van de Oude UB op het Rapenburg door het poortje van het Begijnhof gaat, dan kom je achter het hof in een tuin met een groot grasveld, een paar oude bomen en wat bankjes.
Als ik tussen twee afspraken door wat tijd heb, dan koop ik een broodje en ga daar lekker in m'n eentje zitten mijmeren.
Helemaal buiten in hartje binnenstad. Niet dat ik de drukte nou zo vaak wil ontvluchten hoor, ik ben niet voor niks in een stad gaan wonen.

Wat mag uit Leiden verdwijnen en wat persé niet?

Soms zie ik bouwsels die in een tijd van woningschaarste en wederopbouw haastig in elkaar zijn gefrummeld. Het was destijds ongetwijfeld een oplossing, maar dan ben ik blij dat niet alle Leidse huizen voor de eeuwigheid bewaard hoeven te worden.
Dat er steeds weer ruimte ontstaat voor wat nieuws, een ander inzicht.
Het tanende winkelaanbod vind ik wel jammer. Natuurlijk is online shoppen soms makkelijker, dat snap ik ook wel. En je kunt de tijd niet terugdraaien.
Toch probeer ik zoveel mogelijk te kopen bij lokale leveranciers. Je moet er toch niet aan denken dat je straks alleen nog maar bij oppermachtige multinationals als Amazon en Ali Baba terecht kunt.

Wat mis je in Leiden?

De ruimte voor ondernemingen is beperkt en door de alsmaar groeiende vraag naar woningen zullen we keuzes moeten maken. Het Bio Science Park biedt broodnodige ruimte voor ontwikkeling en groei van banen, maar we kunnen niet allemaal voor de universiteit gaan werken.
Om te voorkomen dat het merendeel van de inwoners straks de stad uit moet om naar zijn of haar werk te gaan, zullen we samen met de randgemeenten moeten kijken hoe we een divers bedrijvenbestand houden, dat ook nog bereikbaar is. Niet alleen per auto, maar ook met de fiets of hoogwaardig openbaar vervoer.

Wat doe je op 3 october?

Als voorzitter van het 3 October Gilde ga ik op 2 en 3 oktober helemaal kopje onder in de feestelijkheden. Het Gilde is een gezellige groep ondernemers uit Leiden en de omliggende gemeenten, die geld bijeen brengen voor de viering. Zo sponsoren wij bijvoorbeeld de Grote Hutspotmaaltijd op 2 oktober. Op 17 juni aanstaande hebben we onze jaarlijkse Haringveiling. Met de opbrengst daarvan wordt een spetterend feest georganiseerd voor alle mensen met een verstandelijke beperking in de Leidse regio. Want 3 oktober is voor en met iedereen. Het Gilde is een fijne club en iedere ondernemer is welkom.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>