De Sleutel Van.... ontwerper Karin van Iterson | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl

De Sleutel Van.... ontwerper Karin van Iterson

  Human Interest
Foto:

In deze rubriek beantwoordt een prominente Leidenaar vijf vragen. Deze week: ontwerper Karin van Iterson. Ze runt de studio Hakijk die gevestigd is aan de Zandstraat in Leiden in het voormalige fabriekspand van Hartevelt jenever sinds 1994. Ze zit dus inmiddels alweer 25 jaar in het vak. De laatste jaren houdt ze zich voornamelijk bezig met het ontwikkelen en ontwerpen van identiteiten voor o.a. bedrijven, het ontwerpen van boeken voor de kunst- en cultuursector en het maken van werk in de openbare ruimte. Onlangs maakte ze een kunstuiting voor het Huigpark tunneltje in Leiden. Het tunneltje ligt op steenworpafstand van haar studio. Ze vindt het een voorrecht om te mogen ontwerpen. Het is elke dag opnieuw weer een feestje.

Wat betekent Leiden voor je?

Leiden betekent veel voor me. Ik vind het een fijne stad om te zijn. Een stad van mixen: met zowel historie als nieuwe ontwikkelingen, studenten en Leidenaren, zijn kleinschaligheid, maar altijd wat te beleven. Het gaat allemaal goed samen. Tijdens het onderzoek voor de opdracht van de parkeergarage Garenmarkt, heb ik Leiden weer op een nieuwe manier leren kennen. Je kijkt met andere ogen naar zaken waar je dagelijks klakkeloos langs fietst. De grachten hebben mijn hart gewonnen. Zonder dit water zou Leiden geen Leiden zijn. Het water maakt de stad ruimtelijk. Ook is het perspectief op de stad vanaf het water fascinerend.

Is er een bijzondere plek in Leiden waar je graag komt?

Ik vind het lastig om één plek te noemen. Er zijn zoveel bijzondere plekken. Ik houd wel heel erg van de bruggen in Leiden. Vanaf veel bruggen heb je een mooie uitkijk. Denk aan de Herenbrug aan het einde van de Herengracht. Ik ga altijd wat langzamer fietsen of ga stil staan om van het uitzicht te genieten. Soms is er zo'n mooie lichtval dat ik afstap en een foto neem. Ook de Scheluwbrug bij de Haven is zo'n plek. Deze brug is samen met de Kleine Havenbrug onlangs prachtig gerestaureerd. Ze hebben een passende kleur en mooie typografie gekregen. En natuurlijk zit ik ook graag op één van de terrassen met vrienden voor een lunch of een drankje. En ook regelmatig voor een zakelijke afspraak.

Wat mag uit Leiden weg en wat persé niet?

De leegstand van winkelpanden mag verdwijnen. Dat maakt Leiden armoedig. Het is zo zonde dat veel 'echte' winkels niet meer kunnen overleven door de komst van de wegwinkels. Ik hoop dat er een kentering komt en dat de (specialistische) winkels weer een kans krijgen in Leiden. Zij geven de stad zoveel toegevoegde waarde en charme. Er was een tijd dat zaken als Paddenburg en Mol en de Groot konden bestaan…En laat vooral ook de boekenwinkels blijven. Het blijft een 'guilty pleasure' om spontaan binnen te lopen en nooit met lege handen de winkel te verlaten.

Wat mis je in Leiden?

De laatste jaren is er veel aandacht besteed aan de openbare ruimte in het centrum. Dat is geweldig. De Lange Mare, einde Breestraat/Hogewoerd en de rotonde bij de Korevaarstraat zijn zo opgeknapt. Alleen mis ik deze aandacht bij de andere wijken in Leiden. Als ontwerper zie ik daar vele mogelijkheden. Door aanpassingen aan donkere tunnels, verouderde bruggen en verwaarloosde plekken kun je deze leefomgevingen een nieuw passend uiterlijk geven en er tevens voor zorgen dat het voor de buurt aangenamer wordt. Ook mis ik de laatste jaren de hedendaagse kunst in Leiden. Er werken en wonen zoveel kunstenaars in Leiden, die zouden (naast de kunstroute) meer podium moeten krijgen.

Wat doe je op 3 october?

Dat wisselt per jaar. In ieder geval eten we bijna elke jaar op 2 oktober hutspot bij vrienden in de Gerrit Doustraat.We zijn dan meestal met een groepje van minimaal 10 mensen. De gastvrouw, een vriendin van mij, maakt dan heerlijke hutspot. ze probeert zichzelf elk jaar weer te overtreffen met een nieuwe receptuur van het vlees en de kruiden. Het 'karweivlees' wordt speciaal een aantal dagen van te voren bij Slagerij van der Zon aan de Haarlemmerstraat besteld. Op 3 october overdag ben ik meestal aan het werk. Op één of andere manier heb ik altijd projecten en deadlines rond die tijd. Ook ben ik weleens te vinden op het balkon van Minerva. Mij moeder was daar ooit pedel en wordt nog elk jaar uitgenodigd. Ik ga weleens mee, want dat is natuurlijk een perfecte plek om de optocht te bekijken.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>