Deze kinderen zijn blij met de zojuist binnen gehaalde radijsoogst op een van de Leidse schooltuinen.
Deze kinderen zijn blij met de zojuist binnen gehaalde radijsoogst op een van de Leidse schooltuinen. Foto:

Schooltuinen

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en raadslid voor de Partij voor de Dieren in Leiden, schrijft elke week over wat hem opvalt in de natuur in Leiden en omgeving.

Hoe groeien spruitjes? Hoe diep moetje radijsjes zaaien? Hoe groot wordt mais? Of lang duurt het voordat je een krop sla hebt? Met een eigen moestuintje leer je het.

Ongeveer 650 kinderen boffen omdat zij elke week met hun klas naar de Leidse schooltuinen gaan. Ze krijgen een eigen minituintje, van 1 tot 5 vierkante meter, waarin ze op ontdekkingstocht kunnen gaan.

Om die groepen te begeleiden zijn elk jaar nieuwe vrijwilligers nodig: drie per klas ongeveer voor een halve dag per week. Leeftijd is niet belangrijk, wel enthousiasme en gevoel voor kinderen. Ervaring met tuinieren is gewenst maar niet noodzakelijk. Bovendien word je begeleid door andere vrijwilligers en je leert er natuurlijk ook zelf veel van. De kinderen zijn rond de 9, 10 jaar jaar dus heel leergierig.

De schooltuinen zijn op vier plekken in Leiden: in Cronesteyn, de Stevenshof, de Tuin van Noord en in park Matilo. De schoolbezoeken worden al 92 jaar georganiseerd door de Vereniging Leidse Schooltuinen en ondersteund door de gemeente Leiden, want gelukkig vindt de Leidse politiek natuureducatie en natuurbeleving nog steeds belangrijk. Weten waar je voedsel vandaan komt, wat er bij komt kijken voordat het op je bord belandt is een belangrijke levensles.

Belangstelling? Marian Kathmann op 071-5418948 of mail haar schooltuinleiden@gmail.com.

P.S.

Ik geef me zelf niet op. Ik ben er een veel te ongeduldig type voor en zou de plantjes het liefst de grond uittrekken.