Afbeelding
Foto:

Zijn wijncursussen saai?

column n De vraag naar wijncursussen neemt toe. Steeds meer mensen vinden het leuk om iets meer te leren over het geestrijke vocht dat ze in hun wijnglas schenken. In Nederland drinken we gemiddeld per persoon ongeveer 23 liter wijn per jaar dus het is geen gek idee om daar dan ook wat meer over te weten.

Zijn wijncursussen alleen maar voor mensen van boven de 30? Ik dacht het niet.

Ik geef al geruime tijd wijncursussen en wijnworkshops en toen ik jaren geleden mijn eerste stapjes in de wijnwereld zette, bestond de wijnhandel vooral uit mannen van een zekere leeftijd. Gelukkig zijn de tijden veranderd en ontmoet ik veel jonge wijnliefhebbers. De jongste vinoloog van de Wijnacademie, de één na hoogste titel die je op wijngebied in Nederland kunt behalen en die ik zelf ook boven mijn bed heb hangen, is Rik Timmer, 21 jaar oud. Zowel jong als oud volgen nu mijn cursussen en met veel enthousiasme.

Zijn wijncursussen dan alleen maar voor mannen? Nee hoor. Het zijn meestal de vrouwen die wijn kopen (95%). Vaak in de supermarkt samen met de andere boodschappen, maar ik zie steeds meer dat vrouwen ook graag rondkijken in wijnspeciaalzaken en het erg leuk vinden om een combinatie te maken met eten. In de wijncursus voor gevorderden die net gestart is, bestaat deze keer zelfs het merendeel uit vrouwen. Over girlpower gesproken!

Zijn wijnkenners snobs? In mijn cursussen leg ik in begrijpelijke taal uit hoe je wijn het beste kunt leren proeven en ontdekken. Het is geen hogere wiskunde. En in de les mag je gewoon zeggen of je een wijn lekker vindt of niet.

Zijn wijncursussen saai? Dat moet je eigenlijk aan al die honderden mensen vragen die bij mij een opleiding of avond gevolgd hebben. Natuurlijk leer je over wijn door wat meer over de theorie te horen maar een groot onderdeel van de wijncursus bestaat uit proeven en dat leer je niet uit boekjes maar wel door veel oefening en smaak- en geurexperimenten. Een leuker vak kun je toch niet bedenken?

Titia Boxma is wijndocent, vinoloog, en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops. Interesse? Kijk op keytowine.nl of bel met 06 22035492.