BplusC bestaat tien jaar. Het heeft in de loop van die tijd veel activiteiten voor onder andere  kinderen georganiseerd.  |Foto Jannie de Groot.
BplusC bestaat tien jaar. Het heeft in de loop van die tijd veel activiteiten voor onder andere kinderen georganiseerd. |Foto Jannie de Groot. Foto:

Tien jarig bestaan, tien dagen feest vieren

n Bijzonder jubileum BplusC

In 2018 bestaat BplusC tien jaar. Dit jubileum wordt gevierd met een tiendaags festival. Van 1 tot en met 10 maart kan iedereen deelnemen aan verschillende activiteiten. Hieronder een greep uit het programma.

Make-over Merenwijk. In januari is bibliotheek Merenwijk ingrijpend verbouwd: er is een ontmoetingsruimte met gezellige zitjes gekomen en lokalen voor muzieklessen en andere activiteiten. Dit wordt gevierd op zaterdag 3 maart met een workshop Handletteren, voorlezen met de kamishibai, een optreden van een klezmer-ensemble en open muzieklessen. Wethouders Robert Strijk en Marleen Damen verrichten om 11.00 uur de opening.

Strijkersdag. Eveneens op zaterdag 3 maart is er in Het Leidse Volkshuis een dag voor violisten, cellisten en contrabassisten, van jong tot oud, van beginner tot gevorderd. Er wordt samen muziek gemaakt en geoefend voor het afsluitende concert. Er zijn daarnaast workshops popsongs, folkmuziek en viola da gamba.

Open Podia. Tijdens BplusC is jarig! kan men in Leiden genieten van twee Open Podia. Tijdens het Best of Open Podium (vrijdag 9 maart) in Het Leidse Volkshuis komen deelnemers uit de afgelopen tien edities voorbij. In het Muziekhuis is een Best of Bands-avond (vrijdag 2 maart).

Make Local Great Again. Onder de naam Make Local Great Again! is er zondag 4 maart een Debat in de Bieb waarbij Joost Vullings (NOS) en Leendert Beekman (Unity) in gesprek gaan met de lijsttrekkers van alle grote politieke partijen in Leiden. Uiteraard met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen.

Minecraft Challenge #3 – Bouw een Romeinse stad. In samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden organiseert BplusC voor de derde keer een Minecraft Challenge. Kinderen tussen 9 en 14 jaar kunnen zich samen met een teamgenoot opgeven (vóór 24 februari). Na de startbijeenkomsten tijdens BplusC is jarig! kan iedereen beginnen met bouwen. De prijsuitreiking is op 24 maart in het Rijksmuseum van Oudheden. De twee winnaars krijgen dan hun gebouw in een 3D-print mee naar huis.

i-Lab. Op zaterdag 10 maart wordt het i-Lab feestelijk geopend door wethouder Paul Dirkse. Het i-Lab is een plek midden in bibliotheek Nieuwstraat waar je kennis kunt maken met nieuwe media en technologie. Na de opening kunnen bezoekers de technieken zelf uitproberen, zoals chocolade printen op koekjes met de 3D-printer, 3D-tekenen of robots besturen.

Heel Leiden Bakt voor BplusC

In de sfeer van het tv-programma Heel Holland Bakt houdt BplusC een bakwedstrijd. Grijp je kans en bak een toepasselijke feesttaart. Alle taarten worden op de slotdag op zaterdag 10 maart beoordeeld door het publiek en de jury, bestaande uit Heel Holland Bakt-deelnemer Corrie uit Leiden en Banketbakkerij Kallenberg. Opgeven vóór 28 februari.

Meer informatie en opgeven voor de diverse onderdelen via bplusc.nl/jarig.


Festivals komen en gaan...

Het Picknick Festival in het Van der Werfpark stopt. Reden: afgebouwde subsidie en een aantal verregende zondagen het afgelopen jaar.

Het vier jaar oude festival, hield op vier zondagen in juli en augustus een festival in het stadspark. Omdat veel mensen eten en drinken meenamen, was er nauwelijks baromzet. Vorig jaar werd er 5 euro entree geheven, maar dat mocht niet baten.

Het is dus niet altijd hosanna rond festivals. Eerdere stopten het Wildernis Festival, De Waterdagen, het Glibberbal (foto), Zomerjam, Hutspop en Het Rapenburgfestival, al dan niet met plannen voor een doorstart.

Afbeelding