Kuifje en Kaatje in het café. Kaatje staat enigszins provoserend naakt en is zwanger. |Foto Leydenaer.
Kuifje en Kaatje in het café. Kaatje staat enigszins provoserend naakt en is zwanger. |Foto Leydenaer. Foto:

Uitdagende stripfiguren in etalage van kroeg

Bijzonder n Opvallend onopvallend. Leiden bulkt van rariteiten waar we dagelijks achteloos voorbij lopen of rijden. Maar wat is de achterliggende betekenis? Tips mailen naar redactie@deleydenaer.nl. Deze week: twee poppen in de etalae.

Tekst: Eric Hoenson

Opvallend onopvallend

Enigszins verborgen in een hoekje van café Jantje van Leyden aan de Hartesteeg staan twee poppen van de stripfiguren Kuifje en Kaatje. Ze zijn gemaakt door de Leidse kunstenaar Jacques Turk. Het meisje is ietwat uitdagend naakt geposeerd, inclusief een zwangere buik. Daarboven staat in woeste letters te lezen: Kuifje geen sex? Kom nou!

Blijkbaar kan niet iedereen de vrijpostige uiting waarderen, want ruim een jaar geleden werden beide beelden, zoals staat te lezen op een briefje in de etalage, 'met bruut geweld mishandeld'. Armen, handen en voeten waren verbrijzeld en zelfs het hoofd van Kuifje was afgerukt. Na plastische chirurgie, therapie en een vakantie op Ibiza staan de twee poppen weer in de etage van het volkscafé. Nu maar hopen dat er ooit een geslaagde bevalling aankomt....


Wat wordt er aangeboden?

Opgeplakt n Een rubriek over bordjes, briefjes, posters en dergelijke.

Door Rien van Vliet

Taal blijft een lastig 'iets'. Dat blijkt maar weer eens uit de tekst op dit bord in de Leidse Xenos. Deze winkel probeert hier de 'fleecedeken met mouwen' aan te prijzen. De 'tijger' kost € 8,99; daarmee wordt de fleecedeken met mouwen met tijgerprint bedoeld. Deze versie is dus duurder dan de 'basic fleese'. Voortaan de teksten even nalezen, beste medewerkers van de Xenos, want niet veel eerder boden jullie een 'Tipi speelten' aan.

En nu maar hoopen dat er in dit stukje geen taalvouten staan!

Afbeelding