Wat krijgt een raadslid eigenlijk uitbetaald?

politiek n Woensdag 21 maart kiezen we een nieuwe gemeenteraad. Wat verdient een raadslid eigenlijk?

door Rien van Vliet

Het lidmaatschap van de gemeenteraad wordt gezien als een nevenfunctie. Dit betekent meestal dat een raadslid ook een 'gewone baan' heeft. Voor het raadswerk staat een vergoeding en dus géén salaris. Men is niet in dienst van de gemeente. In het 'Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden' staat dat de hoogte van de vergoeding afhankelijk is van de grootte van de gemeente. Zo krijgen de 39 leden van de Leidse gemeenteraad maandelijks maximaal 1.658 euro. Fractievoorzitters ontvangen iets meer. Daarnaast komt een raadslid in aanmerking voor een standaard onkostenvergoeding van 170 euro per maand en een jaarlijkse tegemoetkoming in de ziektekosten. Ook is, typerend voor deze tijd, geregeld wie voor de kosten van eventuele beveiliging opdraait: de meeste kosten hiervoor worden door de gemeente gedragen.

Raadsleden zetten zich naast hun reguliere baan tegen een kleine vergoeding in voor de belangen van de bevolking en de gemeente. Raadsleden besteedden in 2017, landelijk gemeten, ongeveer 16 uur per week aan raadswerk. Gijs Holla, fractievoorzitter PvdA Leiden: ''Ik besteed ongeveer 20 uur per week, naast mijn baan, aan werkzaamheden voor de raad. Ongeveer veertig procent hiervan bestaat uit vergaderen.'

Omgerekend is het uurloon in de kleinste gemeenten 5 euro, In de grootste gemeenten kunnen alle vergoedingen oplopen tot 2.500 euro per maand. Bruto wel te verstaan.