De betrokkenen tonen hun ambities onder de energiecentrale aan de Langegracht. |Foto Marco Flanderhijn
De betrokkenen tonen hun ambities onder de energiecentrale aan de Langegracht. |Foto Marco Flanderhijn Foto:

Ruim 900 Leidse woningen blijven op stadsverwarming

wonen n Portaal en zes Verenigingen van Eigenaars, DUWO en Nuon Warmte blijven nog minimaal 15 jaar doorgaan met stadsverwarming geven aan twaalf flatgebouwen. Het gaat om zeven flats in de Hoge Mors, vier in de Lage Mors en één in de Slaaghwijk.

De energiecentrale aan de Langegracht, waar het grootste deel van de warmte van de flats vandaan komt, sluit in 2020. Nuon blijft daarna wel warmte leveren. Dat is mogelijk door de aanleg van een warmteleiding waarmee restwarmte uit de Rotterdamse havens naar Leiden komt. De nieuwe warmtebron vanuit Rotterdam en het aflopen van de warmtecontracten met Nuon was voor een aantal VvE's en Portaal aanleiding om eind 2015 over de toekomstige warmtevoorziening van de 12 flats na te denken.

De VvE's en Portaal wilden graag op stadsverwarming blijven. Stadsverwarming is milieuvriendelijk en het net ligt er al. Met de centrale aan de Langegracht was al een CO2-reductie bereikt, zo'n 42 procent ten opzichte van losse HR-ketels. Wanneer het Leidse net wordt aangesloten op de restwarmte van Rotterdam, ligt een reductie tot wel 80 procent in het verschiet. Hier wilden de partijen graag in samenwerken. Ook DUWO haakte aan.

Winst voor het milieu

De partijen hebben met elkaar afgesproken dat de beoogde milieuwinst uiterlijk in 2023 bereikt wordt. Lukt dat niet, dan staat het de partijen vrij om te kiezen voor een andere duurzame en zuinige warmtebron. Doordat de 12 flats blijven aangesloten op stadsverwarming dragen de VvE's, Portaal en DUWO bij aan de ambitie van de gemeente Leiden. Die streeft ernaar dat in 2050 geen aardgas meer wordt gebruikt om woningen en andere gebouwen te verwarmen.