Drukte op de ijsbaan aan de Vondellaan.  De 333 meter zou jaarlijks 19.000 extra bezoekers kunnen trekken. |Foto: archief.
Drukte op de ijsbaan aan de Vondellaan. De 333 meter zou jaarlijks 19.000 extra bezoekers kunnen trekken. |Foto: archief. Foto:

Hoop op langere schaatsbaan blijft

schaatsen n De Stichting Schaatshal Leiden en de Leidse en regionale ijsverenigingen gaan actie voeren om gezamenlijk tot een financiering voor een 333 meter baan te komen.

Nu de gemeente Leiden het voornemen heeft genomen om de kosten voor een nieuwe schaatshal met een langebaan van 250 meter op zich te nemen, doet de schaatshal Leiden samen met de regionale en Leidse ijsverenigingen er alles aan om financiering van een 333 meter baan voor elkaar te krijgen.

Enerzijds moet dat lukken door financiering vanuit de regionale gemeenten, maar anderzijds door zelf aan de slag te gaan met financiering en crowdfunding. Gisteren (dinsdag) werden die plannen gepresenteerd.

Woordvoerder Monique Aalbers: ''Voor de ontwikkeling van de talenten uit de regio biedt een 333 meter ijsbaan meer en betere mogelijkheden dan een 250 meter ijsbaan, zowel om te trainen als de mogelijkheid om officiële wedstrijden te organiseren. Nu stoppen veel jeugdigen met schaatsen als hun snelheid te hoog wordt voor een 250 meter ijsbaan en ze ver moeten reizen naar een andere baan. Bij een 333 meter ijsbaan kan elke vereniging terecht met al zijn trainingsgroepen. Dit versterkt de saamhorigheid binnen de vereniging.''

Bezoekersaantallen

''Met een 333 meter ijsbaan is er gelegenheid de 'krabbelbaan' voor de jongere en beginnende schaatsers te vergroten, zodat er gelijktijdig meer schaatslessen gegeven kunnen worden.''

''De Stichting IJshal heeft laten becijferen dat een 333 meter variant jaarlijks circa 19.000 extra bezoekers kan trekken. Daarmee wordt niet alleen een bijdrage geleverd aan doelen om meer mensen aan het bewegen te krijgen, het draagt ook bij aan een gezonde exploitatie van de ijshal. Ook de curlingsport kan worden verkend met de mogelijkheid van een 333 meter baan met krabbelbaan.''


Sport uit het weekend

waterpoloërs in de finale

De finaledag van het bekertoernooi van de KNZB kan voor Leiden een uniek moment worden. Zowel De Zijl Zwemsport (tegen Amersfoort) als ZVL Tetteroo (tegen Het Ravijn) plaatste zich voor de finale op 11 maart in Den Haag tegen respectievelijk AZC Alphen en Polar Bears.

ZZ overtuigt tegen Den Bosch

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de tweede thuiswedstrijd tegen New Heroes Den Bosch in winst omgezet. Energiek spelend schoot de Leidse ploeg uit de startblokken. New Heroes kwam nog even terug, maar moest het uiteindelijk toch ruim afleggen tegen de sterk spelende Leidenaars: 79-61.

Coach Paul Vervaeck was tevreden over de intensiteit van zijn spelers. "We zijn zeer gemotiveerd. Ik zag dat al op de training Veel energie en het juiste gameplan." Vervaeck had in de rust eigenlijk ook maar één ding waar hij minder tevreden over was. "Zij pakten negen aanvallende rebounds. In de tweede helft pakken ze er drie. Dat is een heel belangrijk stuk." ZZ staat nu weer tweede.

Hoop voor mannen Scylla

In de eredivisie haalden de tafeltennissers van Scylla dit weekend flink uit. In Terborg versloeg het hekkensluiter Hercules met 6-0. Door de overwinning klimt de ploeg uit Leiden naar de vijfde plek, waar een vierde plek nodig is om de play-offs in de eredivisie te halen. Er zijn nog vier wedstrijden te spelen.