Afbeelding
Foto:

Actueel Oudheden

Musea n Speciaal ter ere van het honderdjarig bestaan van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden liet PostNL tien actuele postzegels ontwerpen. Tien spraakmakende objecten worden op de postzegels op cartooneske wijze verbonden met deze tijd. Beelden 'drinken' koffie, vragen om een 'like' of maken een selfie met hun smartphone. Speciaal voor deze serie ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren een eerstedagenvelop. De serie postzegelvellen en de enveloppen verschijnen beide op 19 februari.


Scratch

Muziek n Op donderdag 15 februari beginnen de Scratch Muziekdagen in Leiden. Duizend zangers en muzikanten uit heel Europa komen vier dagen bij elkaar. Een paar professionals en heel veel amateurs. 's Ochtends wordt een muziekstuk ingestudeerd, dat 's avonds wordt uitgevoerd in de Pieterskerk.


Jonger jazzpubliek

Muziek n Het was een mooi feestje voor de liefhebbers van jazz half januari in grandcafé De Burchti. Jazz on Sunday presenteerde daar onlangs Wouter Kiers en Toine Scholten. Maar er kwamen vooral vijftigplussers, en daar moet verandering in komen, zo vindt de organisatie. Er is een deal afgesproken: alle fans nemen op 18 februari een gast mee, minimaal 10 jaar jonger…


Jazz in de kerk

muziek n In de Lokhorstkerk wordt er dinsdag 20 februari een concert gegeven onder de titel 'Mens wordt wakker'. Pianist Jan Marten de Vries en altsaxofoniste Mailin Gruber verzorgen een voorstelling gebaseerd op de eerste hoofdstukken van Genesis, over de wording van mens en aarde. Het concert omvat niet alleen kerkelijke liederen maar ook (jazz)standards. De voorstelling begint om 20.00 uur.


Theatercafé

theater n 18 februari start een vers seizoen Theatercafé in Scheltema. Er treden steeds vier acts op. Zondag is de afsluiter Badr Maghrani, een Leids comedian die behoorlijk aan de weg aan het timmeren is. Badr speelde op Utrecht Lacht en Rotterdam Lacht, maakt een regelmatige podcast met collega comedians en bovendien kan hij op de fiets komen om zijn grappen te vertellen. De andere artiesten zijn: akoestisch gitaarensemble Trio Vuelo, stand up-comedian Henk van Huisstede (foto) en de band Ongerief, aanvang 15.00 uur.