Afbeelding
Foto:

Nederlandse wijn wordt steeds hipper

column n Als je jaren geleden op een feestje met een Nederlandse wijn als cadeautje aankwam, werd je meestal hard uitgelachen en eerlijk is eerlijk, de wijn was destijds niet erg smaakvol.                                

Maar de tijden zijn veranderd en hoe. Inmiddels telt Nederland zo'n 240 ha wijngaarden met 170 wijnboeren. Wijnbouw is overigens niet nieuw in ons kikkerlandje. De Romeinen brachten de wijnbouw naar Nederland met name omdat de soldaten recht hadden op één liter wijn per dag. Dat waren nog eens tijden! Maar door de Kleine IJstijd werd het na 1600 te koud in ons land voor het verbouwen van druiven. Ook de toenemende belangstelling voor bier, de 80-jarige oorlog én het heffen van zware accijnzen op niet-Franse wijnen door Napoleon deden destijds de Nederlandse wijnbouw de das om.

In 1967 werd na lange afwezigheid, vlakbij Maastricht, wijngaard Slavante gesticht. Na 1970 zie je vervolgens steeds meer wijngaarden ontstaan, waarbij het glooiende Zuid-Limburg de beste plek is.

Door allerlei nieuwe ontwikkelingen in de wijnbouw, waaronder vroeg rijpende druivenrassen die beter bestand zijn tegen ziektes en schimmels, kan wijnbouw hier steeds beter plaatsvinden en zie je vooral de laatste jaren een behoorlijke kwaliteitsverbetering.

Qua prijs kan onze vaderlandse wijn niet concurreren met buitenlandse wijnen. Doordat de wijn op kleine schaal geproduceerd wordt, kost een flesje al gauw minimaal 12 euro. Omdat van alleen wijn verbouwen in Nederland niet te leven is, doen alle ondernemers er wel iets naast.

Dat Nederlandse wijn steeds hipper wordt, is wel duidelijk. De KLM serveert al sinds 2006 wijn van de prachtige wijnhoeve De Kleine Schorre uit Zeeland aan boord van de World Businessclass, en prinses Beatrix schonk onlangs tijdens haar 80-jarige verjaardagsfeestje rode wijn van de Linie uit Brabant. Eén op de zeventien Nederlanders drinkt per jaar een fles van eigen bodem en uiteraard ben ik daar één van.

Reden voor mij om zaterdag 30 juni een Nederlandse wijn en kaas proeverij in Leiden te organiseren. Double Dutch!

Titia Boxma is wijndocent, vinoloog, en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops. Interesse? Kijk op keytowine.nl of bel met 06 22035492.