De kleine bonte specht neemt dankzij het andere bosbeheer in aantal toe. | Foto Wietse Twijnstra.
De kleine bonte specht neemt dankzij het andere bosbeheer in aantal toe. | Foto Wietse Twijnstra. Foto:

Kleine bonte specht

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en raadslid voor de Partij voor de Dieren in Leiden, schrijft elke week over wat hem opvalt in de natuur in Leiden en omgeving.

Bericht op de vogelapp: een waarneming van de kleine bonte specht, welgeteld 100 meter van mijn huis! Ik zit midden in een discussie over dierproeven en kan dus niet onmiddellijk op weg. En dat precies éen dag na opnames van Vroege Vogels waar ik de verschillende geluiden van de Nederlandse spechten uitleg.

De meest algemene is de grote bonte specht. Een korte luide roffel, minder dan een seconde, en als contact-alarmroep een luid 'kik'.

De kleine bonte is veel minder algemeen. Je moet ervoor naar Meijendel of de Amsterdamse waterleidingduinen, waar enkele broedparen zitten. Hij is zo klein als een mus en produceert dan ook een veel zachtere roffel, maar wel sneller en langer. Het klinkt vriendelijk, ik kan niet anders zeggen. Er zijn nog meer spechten. De zwarte specht bijvoorbeeld, met een roffel als een mitrailleur, en de zeldzame middelste bonte specht, maar die komen niet in het westen voor. Verder de groene specht, maar die roffelt bijna nooit.

De kleine bonte spechten nemen in aantallen toe. Dat komt door het andere bosbeheer. Stervende bomen worden niet meer omgehakt en dus kunnen spechten holtes uithakken in het zachte hout.

De kleine bonte valt ook op door zijn roep, een snel kekkerend kèkèkèkèkèkèkèkèkèkè. Die roep is alleen te verwarrend met die van de torenvalk of de sperwer, maar die zijn alleen vocaal rondom het nest.

Weten hoe ze klinken? Luister dan zondag 4 maart naar Vroege Vogels.