De de Laat de Kanterstraat, zijstraat van de Zoeterwoudsesingel. |Foto:De Leydenaer.
De de Laat de Kanterstraat, zijstraat van de Zoeterwoudsesingel. |Foto:De Leydenaer. Foto:

In welke wijk krijgt Henri Lenferink een straatnaam?

In de rubriek Straattaal gaan we op pad om meer te weten te komen over Leidse geografie. Welke betekenis heeft de naam van de straat, wijk of park? Wat is de geschiedenis? Deze week: Burgemeesters en Leiden.

Door: Eric Hoenson

Dit jaar is onze burgemeester Henri Lenferink vijftien jaar in zijn huidige functie actief. Een straatnaam zit er nog voorlopig niet in, zo lijkt het. Leiden is ondanks een aparte wijk, niet scheutig met het op deze manier eren van haar burgemeesters. Slechts negen van de vele tientallen burgemeesters hebben een straat gekregen. Van der Werf heeft daarnaast ook een park met een fraai beeld. Maar een beroemdheid als wijlen Cees Goekoop is nergens terug te vinden in het straatnamenboek van Leiden.

Weelderig

Wie dan wel? Naast de roemruchte Van der Werf zijn er acht burgemeesters met een vaak fraaie straat in de weelderige burgemeesterswijk, vlak naast de professorenwijk. Ze zijn allemaal actief geweest tussen 1817 en 1926, vlak voordat de wijk net buiten de Zoeterwoudsesingel werd gebouwd.

Een opsomming: De Gijselaarstraat, burgemeester van 1910 tot 1926 (er is ook een stenen bank bij Het Rapenburg naar hem vernoemd). De Laat de Kanterstraat, burgemeester van 1880 tot 1894; De Meij van Streefkerkstraat, burgemeester van 1817 tot 1820 en van 1823 tot 1842; De Ridderstraat, burgemeester van 1903 tot 1909; Du Rieustraat, burgemeester van 1843 tot 1851; Tiboel Siegenbeekstraat, burgemeester van 1858 tot 1866; Van den Brandelerkade, burgemeester van 1866 tot 1880; Wasstraat, burgemeester van 1894 tot 1903;

2.0

Blijkbaar is het moeilijk nieuwe plekken te vinden voor burgemeesters. Want hoe valt het te ruimen dat burgemeester De Ridder, die slechts zes jaar vanaf de Breestraat de bevolking diende, een fraaie straat heeft gekregen? Een burgemeesterswijkje 2.0 zou wellicht ergens tussen gepropt kunnen worden, plekken genoeg gezien de gemeentelijke bouwwoede van de laatste jaren.

Naast de eerder genoemde Cees Goekoop die 18 jaar burgemeester van Leiden was, zijn er best wat recente mannen die in aanmerking kunnen komen: Adriaan Jan Vis (11 jaar), François Henri van Kinschot (18 jaar), Adriaan van de Sande Bakhuyzen (15 jaar over twee periodes) en Wolter Lemstra, die als waarnemer na de inderhaast vertrokken Jan Postma Leiden van juni 2002 tot april 2003 keurig door een politiek onrustige periode leide.

Uiteraard moet er een plekje worden vrijgehouden voor Henri Lenferink die de langstzittende in dit rijtje lijkt te willen worden.