Het logo op het clubhuis in De Mors. |Foto: De Leydenaer.
Het logo op het clubhuis in De Mors. |Foto: De Leydenaer. Foto:

Einde in zicht voor korfbalclub Crescendo

korfbal n Niet alleen voetbal, ook het Leidse korfbal staat onder druk. Crescendo begint in augustus vrijwel zeker aan haar laatste seizoen. Daarna wordt de stekker uit de club getrokken.

Onlangs kozen de leden om nog één seizoen door te gaan zodat er gestopt kan worden op een mijlpaal van zeventig jaar. De club is niet levensvatbaar meer nu het aantal leden tot ruim onder de tweehonderd is gezakt. Volgens plannen van drie jaar geleden is het tijd om de handdoek in de ring te gooien. De beoogde doelen werden niet gehaald: voldoende vrijwilligers, ledengroei en een gezonde financiële situatie.

Op de website staat het zo mooi te lezen: Crescendo staat voor een mooie balans tussen plezier en prestatie binnen een sportieve omgeving: ''Wij geloven daarbij dat sport, beweging en teamprestaties essentieel zijn voor de gezondheid, het geluk én de ontwikkeling van kinderen. In de ogen van onze club en haar leden zijn plezier en de ervaring een gewaardeerd onderdeel te zijn van een fijne vereniging echter net zo belangrijk. Deze visie heeft ons gemaakt tot wie wij nu zijn. Een al bijna 70-jarige sportfamilie met een wit-groen hart waarin jong en oud, competitief en recreatief zijn verenigd onder één dak.''

Fusie

Het mocht niet zo zijn. Vreemd is dat niet, want de club van erevoorzitter Jan Hensing staat niet alleen in de terugloop. Er zijn straks in Leiden nog slechts drie korfbalverenigingen over, bij elkaar met niet eens duizend spelende leden. Pernix, KZ Danaïden en Sporting Trigon zullen blij zijn met de eventueel overstappende leden van Crescendo, maar een fusie komt steeds vaker ter sprake. Een grote Leidse vereniging zou het wellicht ook kunnen opnemen tegen regionale grootmachten als TOP (Sassenheim) en Tempo (Alphen aan den Rijn).

Waar de leden van Crescendo over anderhalf jaar spelen, is de vraag. Een fusie wordt niet uitgesloten, maar nu eerst het jubileum vieren.


Sport uit het weekend

Van der Geest wint

schaatsen n Lisa van der Geest heeft in Zwedsen de finale van de KPN Grand Prix op natuurijs gewonnen. De 24-jarige in Leidse studente was in de finale het sterkst van een kopgroepje. Door extreme kou (-20), werd er slechts 40 kilometer geschaatst.

Diok in achtervolging

rugby n Door een nederlaag tegen landskampioen Hilversum is DIOK achterop geraakt in de race om het landskampioenschap.In de laatste minuut ging de Leidse ploeg onderuit: 10-12. DIOK staat derde en moet op 7 april in Bussum van 't Gooi winnen, dat tweede staat, om de finale te behalen.

ZVL doet haar plicht

waterpolo n De vrouwen van ZVL Tetteroo wonnen zondag bij Widex GZC Donk in Gouda redelijk gemakkelijk: (11-16). Het gat met Polar Bears bleef echter in tact, omdat de koploper ook won, en ook met vijf doelpunten verschil. De twee teams zijn in een felle strijd verwikkeld om de landstitel. ZVL staat tweede.

Ziekte nekt Scylla

tafeltennis n Door de plotselinge ziekte van Esmee van Marwijk maakte Scylla zondag geen kans in Veenendaal. Bij aankomst stond het al 2-0 voor SKF. Door de 5-1 nederlaag is Scylla zo goed als kansloos voor de play-offs.