Bijna onleesbaar hangt een boodschap van jan van Hout aan alle voorbijgangers. |Foto De Leydenaer.
Bijna onleesbaar hangt een boodschap van jan van Hout aan alle voorbijgangers. |Foto De Leydenaer. Foto:

Geloofsplaquette

Bijzonder n Opvallend onopvallend. Leiden bulkt van rariteiten waar we dagelijks achteloos voorbij lopen of rijden. Maar wat is de achterliggende betekenis? Tips mailen naar redactie@deleydenaer.nl. Deze week: een boodschap aan de bevolking.

Tekst: Eric Hoenson

Opvallend onopvallend

Het stadhuis van Leiden spreekt tot de verbeelding van velen. Vooral de oude renaissancegevel uit 1600, ontworpen door Lieven de Key, de stadssteenhouwer van Haarlem, trekt veel bekijks. Het zijn echter wel vooral rondgeleide toeristen die hierbij stilstaan, want voor Leidenaren zijn de vele monumenten dagelijkse kost, waar je net zo goed snel aan voorbij kan lopen. Vooral jongeren hebben geen zin om hier tijd voor uit te trekken.

Maar wie dat wel doet ziet aan het belangrijkste gebouw van de stad van alles hangen. De hierboven getoonde plaquette is een mooi voorbeeld van opvallend onopvallend. Hij is aangebracht door voormalige stadssecretaris Jan van Hout, die leefde van 1542 tot 1609. Wie de tekst wil lezen moet wel even goed kijken, want de letters kloppen niet meer met de huidige schrijfwijze. Daarom hierbij direct maar de vertaling:

"Wanneer je door Gods goedheid
geluk en voorspoed kent, word dan niet hoogmoedig,
maar blijf nederig.
En zendt Hij dan weer in je leven
angst en verdriet, word daar dan niet te somber door:
Je geluk hield dat al in zich besloten, het hoort er bij;
dank God, klaag niet, dat was wat Hij wou,
wat Hij begeerde en wat Hem behaagde."


Visitekaartje op paal

Opgeplakt n Een rubriek over bordjes, briefjes en posters.

Wie noemt zichzelf 'meneer' en wie laat via een sticker weten dat hij langs is geweest? Saxofonist Wouter Kiers dus, gezien deze sticker bij de spoorovergang op de Haagweg. We vroegen hem om uitleg. ''Haha. Het is gewoon een soort van uit de hand gelopen grapje van mij. Weet overigens niet meer of ik deze sticker zelf geplakt heb hoor, maar vrees van wel. Het is ooit ontstaan als gekkigheidje omdat ik door mijn optredens op zoveel verschillende plaatsen kom, had ik stickers laten maken in kleine oplage met Meneer Kiers Was Here! Gewoon om je collega's die later op die locatie zouden spelen te trickeren of wat dan ook. Maar vanwege de vele leuke reacties van iedereen ben ik er mee doorgegaan en gebruik ik ze ook als visitekaartje omdat m'n site er opstaat vermeld.''

''Dus, simple just what it is, en niet meer en niet minder.''

Afbeelding