Ontevredenheid over verkeerssituatie

verkeer n Ruim een kwart van de ANWB-leden uit Leiden (28 procent) voelt zich niet veilig op de fiets. Over de bereikbaarheid van Leiden met de auto, zowel de stad uit als de stad in naar het centrum, is 35 procent van de leden (zeer) ontevreden. De Churchilllaan, Hooigracht, Morsweg, Voorschoterweg en de A4 worden als notoire knelpunten genoemd.

Dat blijkt uit grootschalig onderzoek onder ANWB leden in 28 gemeenten in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen. Op het gebied van recreatief groen scoort Leiden op een aantal punten lager dan het gemiddelde van de 28 gemeenten.

Elektrisch rijden

In de overgang naar duurzame mobiliteit geeft 22 procent van de ANWB-leden in Leiden aan binnen nu en vijf jaar de overstap naar elektrisch rijden te overwegen. In die afweging is volgens 57 procent het aantal mogelijkheden om een elektrische auto op te laden van grote betekenis. Deze bevindingen zijn in lijn met de Elektrisch Rijden Monitor die de ANWB eind 2017 heeft gepresenteerd.

Elektrisch rijden draagt bij aan schonere lucht en daar hechten leden van de ANWB grote waarde aan, ook in Leiden. Van de leden heeft 75 procent er begrip voor als Leiden een milieuzone zou instellen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Tegelijkertijd vindt 80 procent het belangrijk dat alle gemeenten dezelfde regeling hanteren. De wens om te komen tot uniforme landelijke regels is ook opgenomen in het regeerakkoord.

De ANWB gaat er daarom van uit dat gemeenten, die een milieuzone willen invoeren, zich zullen houden aan de landelijke regelgeving waaraan nu wordt gewerkt. Uit eerder onderzoek is gebleken dat automobilisten het belangrijk vinden dat een milieuzone substantieel bijdraagt aan een verbetering van de luchtkwaliteit en deel uitmaakt van een breder pakket aan maatregelen.

In totaal hebben 22.365 mensen aan het onderzoek meegedaan, onder wie 538 ondervraagden uit Leiden. Voor meer informatie over het onderzoek zie anwb.nl/gemeenteraadsverkiezingen2018