Een beeld van de bandcoaching van 18 februari in Qbus. | Foto: Fotobureau Monica van der Stap.
Een beeld van de bandcoaching van 18 februari in Qbus. | Foto: Fotobureau Monica van der Stap. Foto:

Geslaagde bandjes spelen samen in Qbus

n Coaches leren de fijne kneepjes van het vak

Muziek n Je wilt een band beginnen maar hoe doe je dat ? Of je speelt al in een band en weet niet hoe je verder moet. Diverse muziekscholen in Leiden bieden onder de naam bandcoaching de fijne kneepjes van het vak. Vrijdag 2 maart komen de beste leerklingen van BplusC aan bod tijdens een open podium in de Qbus in het Muziekhuis aan de Middelstegracht.

Bij cultuurorganisatie BplusC denkt men vijf lessen nodig te hebben om een bandje op gang te brengen. Onder leiding van een ervaren coach leren de muzikanten hoe je een eigen nummer kan maken, hoe bestaande nummers in elkaar zitten (couplet, refrein, bridge enzovoort), en wat een goede podiumpresentatie is. Men spreekt van een 'totaal pakket waar je echt mee verder kunt.' Uiteraard wordt er altijd een mogelijkheid geboden om op te treden. Leuk voor familie en vrienden, en een goede mogelijkheid om ervaring op te doen.

Waar dat toe leidt, was bijvoorbeeld zondag 18 februari te zien tijdens een bandcoaching met elf Leidse bands in Qbus. Bands als No ID, Jazzperado's, jijweeniewieikband, de Dodo's en JumasC deden hun best om het publiek te vermaken. Er werd een winnaar gekozen, en dat werd Indecisive, een coverband die al enige jaren actief is, en steeds meer eigen werk op de planken brengt.

Open Podium

Zij spelen op vrijdag 2 maart op het open podium in dezelfde zaal (aanvang 21.00 uur). In het kader van 10 jaar BplusC dit krijgt het gezelschap van een aantal terugkerende acts van de afgelopen jaren, zeg maar, de geslaagde projecten van bandcoaching. Er staat elke twintig minuten een andere act uit de Leidse amateurkunst op het podium.

Die andere bands zijn: Lisanne en Joaquim. Zij ontmoetten elkaar tijdens een cursus singer-songwriting waar zij begonnen met samen nummers te schrijven die inmiddels zijn opgenomen. Zij treden als duo op maar spelen ook in de coverband Move n' Groove. 2 maart spelen zij een akoestische versie van de covers die zij met hun band spelen.

To the Max: een band die is ontstaan uit de popschool van BplusC en al enige jaren actief is.

Innovation: Rauwe zang en orgelklanken, vette bassen en doorleefde drums. Zo zou je innovation kunnen samenvatten. Maar ook als vier gasten uit het Groene Hart die van hun leven muziek maken want dat is namelijk leuker dan van muziek je leven maken.


PS|theater over vergeten wijk Meerburg

theater n In de theaterserie Vergeet-me-niet gaan de makers van stadsgezelschap PS|theater met muziek, verhalen, koffie en cake de vergetelheid in Leiden te lijf. De verhalen van Meerburg staan zondag 4 maart centraal.

De theatermakers halen met wijkbewoners herinneringen op, blazen het stof van foto's van vroeger en zoeken naar de vergeten verhalen. Ze omschrijven Meerburg als 'een wijk waarvan de stad vergeten lijkt te zijn dat die bij Leiden hoort'.

Op een aantal eerste zondagen van de maand presenteren zij hun bevindingen in de PS|huiskamer aan de Raamsteeg 2a. Bij iedere editie zijn er twee voorstellingen: de eerste begint om 12.00 uur (inclusief lunch) en de tweede start om 16.00 uur (inclusief borrel).

Met: Rian Evers, Tijs Huys, Eva K. Mathijssen, Khadija Massaoudi, Thabi Mooi, Roos Tulen en Julia Schmitz. Kaarten: 15,00 euro (2,50 euro koring voor bewoners.

Overige speeldata: 8 april, 6 mei, 3 juni, 7 oktober, 4 november.

Afbeelding