Bezoekers aan een dansavond in Scheltema, dat nooit het beoogde culturele middelpunt is geworden. |Foto: archief.
Bezoekers aan een dansavond in Scheltema, dat nooit het beoogde culturele middelpunt is geworden. |Foto: archief. Foto:

Zorgen over realisatie evenementenboulevard

n Omwonenden Langegracht starten petitie

uitgaan n Het wordt al de 'evenementenboulevard van Leiden' genoemd: de Langegracht ná de herontwikkeling van het Scheltema-complex en het Energiepark. De gemeente heeft haast en de omwonenden hebben zorgen.

door Rien van Vliet

De MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG) heeft op verzoek van de gemeente een voorstel ingediend voor de ontwikkeling van Scheltema aan de Oude Singel en het Energiepark aan de Langegracht. De gemeente is razend enthousiast over het plan. Scheltema is namelijk nooit het culturele middelpunt geworden dat de gemeente voor ogen had en het Energiepark (Nuon-gebied) is een 'achtergebleven, vergeten en ontweken plek' in de binnenstad geworden. En MBEG heeft een goede reputatie: dit bedrijf heeft onder andere het Westergasfabriekterrein in Amsterdam ontwikkeld.

Haastige procedure

De vaart die de gemeente in de persoon van VVD-wethouder Paul Laudy wil maken met de plannen valt bij omwonenden niet in goede aarde. Uit de reacties van omwonenden blijkt namelijk dat deze over het algemeen niet tegen de herontwikkeling van het Energiepark zijn maar wel dat de vrees bestaat dat er onomkeerbare besluiten worden genomen zonder dat er met alle betrokken partijen 'een brede, goed geïnformeerde discussie' is gevoerd.

Zo is niet duidelijk of de randvoorwaarden, zoals het parkeer- en decibelbeleid wel goed geregeld is. Buurtbewoners vinden dat de parkeerproblematiek op de buurt wordt afgewenteld omdat auto's zoveel mogelijk van het evenemententerrein worden geweerd. Er zijn bijvoorbeeld plannen voor een 'roof top-café' met bioscoop (in de buitenlucht) hetgeen voor geluidsoverlast voor de direct omwonenden zou kunnen zorgen.

Een bewoner van de Langegracht: ''Het moet niet zo zijn dat ik straks op de eerste rij zit als de film wordt gedraaid!' Een andere buurtbewoner vraagt zich of de gemeente in haar voortvarendheid al toezeggingen aan MBEG heeft gedaan. Inmiddels is er een petitie gestart om de gemeente dringend te verzoeken pas op de plaats te maken. De opsteller van de petitie 'constateert dat er onzorgvuldig met de belangen en zorgen van de omwonenden wordt omgegaan'.

'Feesten of wonen'

Daarnaast is er ook de wens om het Energiepark tot een gebied met woonfunctie. Zo is er de Nota Wonen 2020 waarin het Stadsbouwhuis en Nuon-terrein als locaties voor bouwprojecten van stedelijk belang worden aangemerkt. De wijkverenigingen Noordvest-Molenwijk en Maredorp stellen de woonfunctie van het gebied voorop en wijzen erop dat de politiek een keuze zal moeten maken tussen 'feesten of wonen'.

Inmiddels mindert wethouder Laudy wat vaart en is het besluit over de verkoop van de panden van het Scheltema-complex en het Energiepark over de verkiezingen heen getild.


Gedichten voor nabestaanden

samenleving n Rouwtherapeut Anne Remijn schreef 'Scheuren van de ziel – gedichten over sterven en rouw'. Woensdag werd de bundel gepresenteerd tijdens een middag voor de vrijwilligers van het Nabestaanden café.

Gedichten die je ziel raken en de scheuren laten zien die verlieservaringen achterlaten. Gedichten die herkenning oproepen bij nabestaanden die het café bezoeken, en gebruikt worden bij deze bijeenkomsten. De opbrengst gaat naar het café dat overigens op 4 maart van 14.30-16.00 plaatsvindt en zal gaan over het rouwlandschap.

Bestellen: nabestaandencafeleiden.nl.

Anne Remijn geeft haar eerste boekje aan gastheer Derk de Kok. |Foto PR.
Afbeelding