Afbeelding
Foto:

Leidse politici smoelen niet meer

verkiezingen n Hoofden zijn ver te zoeken op de wervingsposters van de Leidse politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart.

Leiden zijn wij, is de slogan dit jaar om kiezers naar de stemlokalen te krijgen. Maar wie zijn wij? Slechts één persoon kijkt prominent de kiezer aan: Joost Bleijie van het CDA. De andere posters vallen op door hun eenvoud. Maarten Kersten van Partij Sleutelstad is overigens in het klein te zien. Vier jaar geleden waren bijvoorbeeld ook Daan Sloos van Leefbaar Leiden te zien (doet nu niet mee), evenals Pieter Kos van GroenLinks.

Bleijie fractievoorzitter en lijsttrekker: ''Het viel mij ook op dat wij de enige partij zijn met 'smoel'. Wij hebben bewust gekozen om de lijsttrekker op de poster te zetten. Personen zeggen veel meer dan letters. Wij willen er onder meer mee aangeven dat het in Leiden draait om Leidenaren, om mensen. Niet om een stapel stenen of ronkende ambities vol mooie marketingtermen. En laten we eerlijk zijn: een persoon spreekt toch veel meer dan fluoriserende letters die je in allerlei wasmiddelreclames ook tegenkomt?''

Opvallend is tevens dat de SP en de ChristenUnie dezelfde leuze hebben: Voor Elkaar. De PvdA wijkt daar niet veel van af: Leiden maken we samen. D66 en GroenLinks hebben het eenvoudig gehouden door alleen hun naam te brengen. Handig wat betreft het drukken van kosten: in alle gemeentes kan deze poster worden gebruikt.

De VVD vormt, net als het CDA een uitzonderingspositie. Er is gekozen voor een plaatje van een potlood die in een arm lijkt te steken.

Afbeelding