Afbeelding
Foto:

Een bezoek aan de tuinbeurs, wat zijn de nieuwe trends?

column n Een tweewekelijkse column over alles wat met groen te maken heeft. Door Agnes van der Weel van Groen10 Tuinontwerp & Styling. Reacties op Agnes@groen10.nl.

"We zijn zelf ook geen jonge blommen meer maar haalden toch de gemiddelde leeftijd behoorlijk omlaag. In de bus zaten vooral oudere echtparen, gewapend met rugzak en de handtas stevig omgehangen. Eenmaal binnen in de grote hal zagen we gelukkig ook tuinliefhebbers van onze generatie en jonger, tuinieren is immers allang geen bezigheid meer voor zestig plussers. De Tuinidee beurs in de Brabanthallen in Den Bosch stond vol met design meubilair, vaste planten, bollen en gereedschap. Bollen uit de streek waren ook ruim vertegenwoordigd, de zogenaamde Bossche bol. Proeftuinen waren er ook; vakkundig aangelegd, kosten noch moeite waren gespaard. Complete bomen met kluit stonden in de tijdelijke tuinen die minimalistisch, uitbundig groen of Japans georiƫnteerd waren ingericht. Er was voor iedere smaak wel wat te vinden."

Tuinieren en vooral moes-tuinieren wordt steeds populairder; met name bij jongeren die bewust willen eten, en gezinnen met kinderen. De beurs liet ons weer veel nieuwe materialen en mogelijkheden zien: plantenbakken van gerecycled materiaal al dan niet met bewateringssysteem, bestrating in drie kleuren waarmee ster/bloemfiguren gelegd kunnen worden; erg mooi in combinatie met strakke tegels of een gazon. Nieuwe variƫteiten van planten die ik zeker ga toepassen in mijn ontwerpen, en originele kasjes opgebouwd uit sloopmateriaal afkomstig uit oude panden. Erg mooi!

Enthousiast werden wij ook van een stand waar verschillende soorten lichtgewicht substraat en bekleding voor daken en dakterrassen werd tentoongesteld. In grote steden worden daken van kantoren steeds vaker groen ingericht. Thuis kunt u dit ook eenvoudig doen door het dak van schuur of garage te bekleden met substraat en geprepareerde matten waar Sedum soorten en grassen op groeien. Zo'n groen dak neemt veel water op waardoor er minder overtollig water in een keer in het riool verdwijnt, en het is aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Groene bedekking op schuur, garage of houtopslag is veel prettiger om tegenaan te kijken en geeft de tuin een natuurlijke uitstraling.