Een rij witte auto's keurig op een rij op de Zoeterwoudseweg. Er bevinden zich twee wasstraten in de buurt. |Foto De Leydenaer.
Een rij witte auto's keurig op een rij op de Zoeterwoudseweg. Er bevinden zich twee wasstraten in de buurt. |Foto De Leydenaer. Foto:

Een rij witte auto's

Bijzonder n Opvallend onopvallend. Leiden bulkt van rariteiten waar we dagelijks achteloos voorbij lopen of rijden. Maar wat is de achterliggende betekenis? Tips mailen naar redactie@deleydenaer.nl. Deze week: een opvallende trend in autoland.

Tekst: Eric Hoenson

Opvallend onopvallend

Lange tijd was het devies in autoland: 'Met een witte blijf je zitten'. Maar dat is voorbij. Witte auto's zijn terug. Neem de bijgevoegde foto vorige week op de Zoeterwoudseweg: vier witte auto's op een rij. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat zwarte en grijze auto's tegenwoordig sneller dalen in waarde dan hun witte soortgenoten.

In het buitenland zijn de gekleurde auto's nog steeds behoorlijk populair, maar in Nederland is ruim driekwart van de auto's grijs, zwart of wit, terwijl er in de jaren 90 ook nog een flink aantal rode, groene en blauwe auto's werd verkocht. Grijs staat nu bovenaan, zwart tweede, op de voet gevolgd door wit, dat een percentage van ruim twintig heeft. Groen 0,7 procent, geel 0,5 procent, oranje 0,4 procent en paars 0,4 procent bungelen onderaan in de top 10.

De auto's hebben allerlei bijzondere kleurvariaties als parelmoerwit, racewit, alpinweiss en ga zo maar door. Met name kleine auto's als de Fiat 500 doen het in Nederland goed in het wit.

Een aandachtspunt is het schoon maken en houden van je heilige koe. Volgens kenners is polijsten 90 procent van je resultaat. Wie een paar munten over heeft zou kunnen overgaan tot de aanschaf van een polijstmachine. Verder is regelmatig wassen nodig, bijvoorbeeld wekelijks, en twee tot drie keer per jaar in de wax zetten. Je auto blijft er dan goed uit zien en kan na een aantal jaren worden ingeruild voor een andere witte.


Politieke wijsheid...

Opgeplakt n Een rubriek over bordjes, briefjes en posters.

door Rien van Vliet

De auteur van bijgevoegde spreuk is al eerder in deze rubriek langs gekomen, namelijk met 'De wereld staat in brand en heel Holland bakt'. In de Burgsteeg hangt nog een spreuk van deze denker: Als je hard genoeg naar links gaat kom je rechts weer uit. Logisch natuurlijk, op deze aardbol. Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur kan je deze spreuk ook vanuit een politiek standpunt bekijken: ultralinks is net zo onverdraagzaam als extreemrechts. Kijk maar naar de rellen op de G20 in Hamburg afgelopen jaar. Of naar de vele rechtlijnige discussies over onze zeehelden van weleer.

Afbeelding