Joop is de grote promotor van zijn classic. Hij rijdt met een groep familie en vrienden 100 kilometer mee. |Foto: PR.
Joop is de grote promotor van zijn classic. Hij rijdt met een groep familie en vrienden 100 kilometer mee. |Foto: PR. Foto:

Joop Zoetemelk

Recreatie n De Leidse wielervereniging Swift biedt op zaterdag 17 maart de twaalfde editie van de Joop Zoetemelk Classic. De Hollandse voorjaarsklassieker is helemaal ingeburgerd voor toerfietsers aan het begin van de lente.

Voor velen is het leuk dat levende legende Joop zelf meerijdt. Hij is heeft 16 keer deelgenomen aan de Tour de France en ze allemaal uitgereden. Hij behaalde 13 keer een plek bij de beste tien, waarvan zes keer als tweede en keer als winnaar: in 1980.

Evenals vorig jaar is er vanwege de veiligheid een limiet van 5500 deelnemers ingesteld. Deelname kan alleen na inschrijving via swift-joopzoetemelkclassic.nl met als deadline 12 maart. Inschrijven kost 12,50 euro. Groepen van minimaal tien deelnemers betalen 10 euro per persoon. De groep met de meeste inschrijvers wint een exemplaar van het Joop Zoetemelk Classic wielershirt met handtekening van Joop.

Bij het vertrek van de 100 kilometer geeft Joop zelf het officiƫle startschot om 8.30 uur. Daarna gaat de 71-jarige met familie en vrienden van start voor zijn tocht door het Groene Hart.

Bij de Joop Zoetemelk Classic wordt van elke deelnemer bij de start en finish en op een aantal punten langs de route een videofilmpje gemaakt. Na afloop kan iedereen zijn eigen film bekijken op MySports.tv en doorsturen naar vrienden en familie via de sociale media.

Er zijn vier routes met verschillende afstanden: 150, 100, 75 en 50 kilometer. Alle routes worden volledig uitgepijld en onderweg zijn er verzorgingsposten waar de deelnemer iets te eten en drinken krijgt. De Joop Zoetemelk Classic gaat door het Groene Hart met schilderachtige dorpen, langs vaarten, rivieren, polders, molens en meren. De routes waarop Joop trainde in zijn juniorentijd bij Swift.


Sport uit het weekend

Nieuwe tegenvaller ZZ

basketbal n Zorg en Zekerheid is zaterdagavond tegen de eerste thuisnederlaag opgelopen. De Leidse ploeg kende in het duel tegen Landstede Basketbal een slechte start en keek meteen tegen een achterstand van 10 punten aan. Die marge werd nog wel verkleind, maar niet genoeg om alsnog de winst te pakken: 64-71. In de race naar de tweede plaats was een overwinning op Landstede nodig. Coach Paul Vervaeck sprak van een spijtige nederlaag. "We liepen vanaf het begin achter de feiten aan." ZZ staat derde met twee verliespunten meer dan Den Bosch en Groningen.

ZVL verrassend aan kop

waterpolo n Niet de eigen winst op laagvlieger ZPB (12-6) was belangrijk voor de waterpolosters van ZVL Tetteroo, vooral wat er in een ander bad gebeurde. Concurrent voor de landstitel Polar Bears moest tegen UZSC en ging in eigen bad kopje onder: 7-9. Daardoor staan de Leidse formatie weer bovenaan. De mannen van De Zijl Zwemsport pakten tegen ZPB ook de winst: 14-9. Ze staan op de vierde plaats.

Vermaas pakt titel

tafeltennis n Kim Vermaas is in Zwolle met Rajko Gommers kampioen in het mixed-dubbel geworden. In de finale werden Koen Hageraats en Tanja Helle met 3-0 verslagen. In het enkelspel stuitte de speelster van Scylla in de halve finale op Ana Gogorita: 4-3.

Diok-spelers in Oranje

rugby n Drie DIOK- spelers behoren tot de selectie voor de interland tegen Polen, zaterdag in Amsterdam. Het gaat om Robin Moenen, Tom Altink en DIOK-captain Ross Bennie-Coulson.