De Spin (electronen) van George Uhlenbeck en Samuel Goudsmit, aangebracht vorig jaar september. |Foto De Leydenaer.
De Spin (electronen) van George Uhlenbeck en Samuel Goudsmit, aangebracht vorig jaar september. |Foto De Leydenaer. Foto:

Onbegrijpelijke, maar toch mooie formules

Bijzonder n Opvallend onopvallend. Leiden bulkt van rariteiten waar we dagelijks achteloos voorbij lopen of rijden. Maar wat is de achterliggende betekenis? Tips mailen naar redactie@deleydenaer.nl. Deze week: gekke tekens op een muur.

Tekst: Eric Hoenson

Opvallend onopvallend

Op diverse muren in de binnenstad zijn vanaf 2015 wetenschappelijke formules aangebracht. Het gaat om baanbrekende formules van wetenschappers uit Leiden, of met een band met Leiden. Het idee kwam van twee natuurkundigen: Sense Jan van der Molen en Ivo van Vulpen. Ze vinden dat de schoonheid van een formule ook voelbaar is zonder hem precies te begrijpen, zoals we ook de rijkdom inzien van buitenlandse poëzie. In samenwerking met de gemeente en Stichting TegenBeeld (die eerder zorgde voor meer dan 100 gedichten op Leidse muren) wordt een tiental wis- en natuurkundige formules op huismuren aangebracht.

Er werd in december 2015 begonnen op de Lange Sint Agnietenstraat met De einstein-vergelijking die de algemene relativiteitstheorie van Einstein samenvat. Vervolgens werden formules aangebracht van Hendrik Lorentz (Groenesteeg-hoek Hooigracht, november 2016); Willebrord Snellius (Sint Jorissteeg-hoek Hogewoerd, november 2016); Hendrik Lorentz (Haagweg, juli 2017) en Jan Hendrik Oort (Witte Singel, juli 2017).

Het is nog niet bekend wanneer de overige formules een plekje krijgen, welke het zijn en waar ze worden aangebracht.


In voor- en tegenspoed

Opgeplakt n Een rubriek over bordjes, briefjes en posters.

In voor- en tegenspoed. dat siert de Feyenoordfan. Daarom hangt er niet alleen bij een landstitel, gewonnen finale of klinkend Europees succes een bord aan dit huis aan de Telderskade, maar ook na de tweede nederlaag tegen degradatiekandidaat NAC. Dit soort fans zie je alleen maar in De Kuip. Drummer Joop van Eck van De Leino's maakt deel uit van dat befaamde legioen. Hij schroefde dit bord een paar decennia geleden op de gevel en het blijft hangen tot het is weggerot, zo lijkt het.

Afbeelding