Drukte op de Haarlemmerstraat. De gemeente kan meten hoeveel mensen hier dagelijks lopen.  |Foto De Leydenaer.
Drukte op de Haarlemmerstraat. De gemeente kan meten hoeveel mensen hier dagelijks lopen. |Foto De Leydenaer. Foto:

Privacy gewaarborgd bij inzet wifi tracking

n Het gaat puur om het tellen van de passanten

samenleving n Eerder berichtte De Leydenaer over het passantentelsysteem dat de gemeente inzet om het bezoek aan de binnenstad te meten. Volgens de gemeente zijn er geen zorgen voor de privacy van de burger.

door Rien van Vliet

Desgevraagd geeft de gemeente het volgende aan over het waarborgen van de privacy: 'De gemeente Leiden en Citytraffic (het bedrijf dat de metingen verricht - red.) zorgen ervoor dat de Wet bescherming persoonsgegevens goed wordt nageleefd. De privacy van bewoners en die van andere bezoekers van de binnenstad vinden wij heel belangrijk. Er zijn bij Citytraffic en de gemeente Leiden geen persoonsgebonden of privacygevoelige gegevens bekend en de gegevens zijn niet herleidbaar of identificeerbaar.'

Geen tracking

De gemeente spreekt overigens tegen dat er sprake is van wifi tracking, oftewel het volgen van burgers door de binnenstad. Het tellen van het aantal wifisignalen is niet hetzelfde als het volgen van een GSM-signaal, aldus de gemeente. Het gaat puur om het tellen van de passanten. Het systeem zou ook niet in staat zijn om willekeurig burgers te volgen op hun route door de binnenstad.

Overigens pikken de sensoren niet alleen de signalen van een smartphone op; ook de signalen van laptops, iPads en printers met Wifi worden geteld. Dit wordt echter niet vermeld in de bewonersbrief terwijl tegenwoordig veel mensen in een café of restaurant met hun laptop of iPad in de weer zijn. Het signaal van omwonenden wordt overigens ook geteld maar het systeem van Citytraffic bevat een filter waarmee apparaten op vaste locaties uit de tellingen worden verwijderd, aldus de gemeente. In een reactie wijst Citytraffic erop dat mensen die op de website van Citytraffic aangeven niet geteld te willen worden er zeker van kunnen zijn dat de MAC-adressen die zij invoeren op de site van het bedrijf dusdanig worden versleuteld waardoor deze anoniem en niet meer herleidbaar zijn.

Stickers

De gemeente heeft destijds niet voldaan aan de toezegging die zij in juni 2016 aan de gemeenteraad deed om via de gemeentelijke website het publiek te informeren over de inzet van dit soort systemen. Thans suggereert de gemeente dat dat niet nodig was omdat er geen sprake is geweest van wifi tracking maar slechts van het geanonimiseerd tellen van het aantal passanten. Waarom de gemeente toen die toezegging heeft gedaan is niet duidelijk. Maar nu is er dus de bewonersbrief en de vermelding op leiden.nl/passantentellingen en op de site van Citytraffic.

Het orgaan dat toezicht houdt op de bescherming van onze privacy, de Autoriteit Persoonsgegevens, heeft aangegeven dat gemeentes het publiek in de openbare ruimte moet informeren over de aanwezigheid en het gebruik van de passantentelpunten. Door middel van stickers op winkels en ander vastgoed waar telpunten zijn geplaatst (zoals parkeergarages) zal de gemeente de burger wijzen op het feit dat zijn of haar wifisignaal wordt geteld. De Leidse D66-fractie is tevreden over de door de gemeente gekozen aanpak:

'In het geval van wifi tracking ten behoeve van de passantentellingen lijkt de gemeente netjes aan de privacywetgeving te voldoen.'


Leids plaatje uit puberprentenboek

entertainment n De Leidse illustratoren Maarten Wolterink en Tom van der Heiden hebben meegewerkt aan het puberprentenboek 'Er Was Eens... De Puberteit'.

Schrijver Joost van Gijzen put 70 pagina's lang op tragikomische wijze uit zijn eigen puberteit, die nu al dertig jaar duurt. Het boek biedt vijftig tinten aan pijnlijke herkenning en schrale troost voor ouders als kind.

Een tweede deel is in voorbereiding, net als van kindervariant 'Met Één Woord'. Eerder werkten Leidse illustratoren ook aan dat boek mee.

Een tekening van Illustrator Maarten Wolterink.