Het gedicht boven de ingang van boekhandel De Kler aan de Breestraat. |Foto De Leydenaer.
Het gedicht boven de ingang van boekhandel De Kler aan de Breestraat. |Foto De Leydenaer. Foto:

Boodschap van Nico aan alle doemdenkers

Bijzonder n Opvallend onopvallend. Leiden bulkt van rariteiten waar we dagelijks achteloos voorbij lopen of rijden. Maar wat is de achterliggende betekenis? Tips mailen naar redactie@deleydenaer.nl. Deze week: Nico Dijkshoorn geeft zijn mening.

Tekst: Eric Hoenson

Opvallend onopvallend

Op de gevel van de Leidse boekhandel De Kler staat al een paar jaar een gedicht van Nico Dijkshoorn. Best groot, maar toch voor voorbijgangers moeilijk te lezen, laat staan voor fietsers. Vanaf de overkant is het wel goed te zien, maar voor wie uit de Mosterdsteeg komt, valt het niet te missen. Op een een enorm wit bord staat: Het Boek. Het boek is niet dood, het ademt; het boek gaat niet weg, het blijft; het boek schaamt zich niet, het babbelt; het boek was niet ooit, het is.

Een prachtige wijsheid, dat is al z'n eenvoud een enorme kracht heeft. De opinie dat het boek wordt weggevaagd door de e-reader lijkt geen realiteit te worden. De groei van e-books is sinds 2014 vrijwel volledig tot stilstand gekomen, blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Van de lezers combineert bijna de helft het lezen van papier met het lezen van scherm. Daarnaast leest dertig procent alleen op papier en 21 procent alleen van schermen.

Het idee om Dijkshoorn te vragen het op te nemen voor de boekhandel en de boeken, kwam overigens van Chris Verplancke van het Stadsparkeerplan. Dijkshoorn schreef drie gedichten waaruit bovenstaande is gekozen.


Niet zo vriendelijk...

Opgeplakt n Een rubriek over bordjes, briefjes en posters.

In de reeks mededelingen aan de voordeur, die overal in Leiden te zien zijn, valt deze aan de Meerburgkade toch wel behoorlijk op. Dit is geen slordig geprint briefje, maar een keurig gegraveerde fors uitgevallen boodschap voor een ieder die iets van deze bewoner wil. Nee. Ik wil niets kopen, ik wil geen abonnement, ik wil niet van mijn geld af, ik wil niet over god praten, dus blijf van mijn bel af. Dank u. Het is wellicht niet zo vriendelijk maar wel duidelijk. Hopelijk is De Leydenaer wel welkom. Maar of de bezorger zijn oudejaarsfooi durft op te halen?

Afbeelding