De nieuwe dartbond mikt op deelname van dertig tot veertig teams.
De nieuwe dartbond mikt op deelname van dertig tot veertig teams. Foto: PR

Darters zoeken het dichter bij huis

darts n In 2018 begint voor (aankomende) darters uit de Leidse Regio een nieuw hoofdstuk. De Leidse Dartbond (LDB) zet een nieuwe een dartscompetitie op voor teams met speellocaties als café's en sportkantines. Er wordt gespeeld in een straal van acht kilometer vanuit Leiden centrum, het gaat om zeventien gemeentes.

Inschrijven voor de 1e wintercompetitie van de Leidse Dartbond kan tot 1 augustus van dit jaar.Teams moeten uit minstens vier personen bestaan om te kunnen spelen maar zes tot acht man vindt de organisatie beter.De eerste zomercompetitie zal starten in juni 2019.

Er zijn meerdere redenen om een dartteam in te schrijven bij de Leidse Dartbond. Voornaamste is dat de wedstrijdlocaties in de buurt zijn, zodat er eventueel naar toe kan worden gefietst. Handig bij een sport waarbij een biertje zorgt voor soepelere polsen.

Mede dankzij de lage (on)kosten en de kleine onafhankelijke organisatie is de contributie slechts 15 euro per persoon per seizoen. Naast de wintercompetitie heeft een team de keuze om deel te nemen aan de bekercompetitie en de zomercompetitie. Flexibele speltypes (in overleg met tegenstander).

Men mikt op deelname van dertig tot veertig teams, die nu nog spelen bij de DBBR (Dartbond Bollenstreek Rijnland). ''Het wordt door de dartwereld in de regio gezien alsof we de DBBR een hak willen zetten. Maar dat is absoluut niet de bedoeling,'' laat Mirjam Driessen van de nieuwe bond weten.

De Leidse Dartbond promoot zichzelf op dinsdag 8 mei met een demonstratie van Raymond van Barneveld. Er wordt om 17.00 uur gestart in het onderkomen aan de Voorschotenweg. Na loting mogen sommigen een leg spelen tegen de wereldberoemde darter. Op zondag 8 juli is er op dezelfde locatie vanaf 13.00 uur een open dag met livemuziek en dartdemo.


Sport uit het weekend

Hoge scores ZZ

basketbal n In de laatste twee van vijf wedstrijden in dertien dagen, heeft ZZ 100 punten of meer gescoord. Eerst was Forward Lease Rotterdam in de Vijf Meihal het slachtoffer met 102-74. Drie dagen later kreeg Amsterdam in de Apollohal een pak op zijn broek: 79-100. Zondag speelt Leiden de bekerfinale in en tegen Groningen.

ZVL start als nummer 1

waterpolo n ZVL Tetteroo gaat als nummer één van het reguliere seizoen beginnen aan de playoffs. De Leidse waterpolosters speelden zaterdag gelijk bij Het Ravijn in Nijverdal en verzamelden daardoor één puntje meer dan Polar Bears. Die eerste plaats levert het maximale thuisvoordeel op in het beslissende deel van de competitie. 18 april begint de finalereeks, die maximaal drie duels bevat.

Nuis pakt eindzege

schaatsen n Dankzij de winst bij de wereldbekerfinale in Minsk, is Kjeld Nuis overall winnaar op de 1.000 meter. De Zoeterwoudenaar, die schaatsen in Leiden heeft geleerd, maakt een zeer sterk seizoen door. Tijdens de Olympische Spelen won hij goud op de 1.000 en 1.500 meter. Nuis gaat overigens binnenkort op een speciaal geprepareerde ijsbaan op natuurijs in Zweden een poging doen het snelheidsrecord op schaatsen te verbeteren.