De nieuwe inrichting van het cultuurplein. Foto: Marseille Buiten.
De nieuwe inrichting van het cultuurplein. Foto: Marseille Buiten. Foto:

Cultuurplein wacht op programmering

n Podium voor toneel, dans, film, muziek

uitgaan n De nieuw ingedeelde Lammermarkt wordt vanaf april het Cultuurplein van Leiden.

Dit plein zal het hart van het nieuwe Cultuurkwartier vormen met regelmatige programmering van toneel, dans, film, muziek en vele andere vormen van cultuur en entertainment. Na een try-out fase van een maand, staat voor mei een feestelijke opening gepland.

Als programmeur en producent voor het Cultuurplein is Gwen Peroti aangetrokken door de Vereniging Cultuurplein Lammermarkt. Zij heeft een ruime staat van dienst in de Leidse cultuursector, onder meer als programmeur van Werfpop. Gwen is verantwoordelijk voor het verzorgen van een toegankelijke en diverse programmering waarbij geen act te gek of te kleinschalig is. Daarbij is ook zeker ruimte voor de suggesties van Leidenaren. Ideeën voor de programmering kunnen nu al ingediend worden via programma@hetcultuurplein.nl.

Verschillende Leidse culturele organisaties, waaronder International Photo Festival Leiden, Bioscopen Leiden, LISFE, Songs of Freedom, Gebr. De Nobel en Leiden International Film Festival hebben al aangekondigd deel uit te willen maken van de programmering van het Cultuurplein.

De visuele identiteit van het Cultuurplein is in handen van het Leidse Studio Kordaat. Zij ontwierpen het gloednieuwe logo en zullen zich in de nabije toekomst buigen over posters, de website en alle andere uitingen van het Cultuurplein.


Zijn designer baby's de toekomst?

musea n Schrijfster Hanna Bervoets opende vrijdag 16 maart de tentoonstelling Frankenstein, op weg naar een nieuwe mens in Rijksmuseum Boerhaave.

Precies 200 jaar geleden schreef Mary Shelley haar roman Frankenstein or the Modern Prometheus. Een verhaal dat vooral gaat over de vraag: wat maakt ons menselijk? In Rijksmuseum Boerhaave is de bezoeker deelgenoot van Shelley's wereld en ervaart hij of zij hoe dit invloedrijke boek nog altijd inspireert. Gaat aanstormende technologie ons overheersen? Zijn we op weg naar een nieuwe mens?

Frankenstein is een tentoonstelling op het grensvlak van wetenschap, techniek en kunst. Wetenschappers leggen rond 1800 de fundamenten waarop de huidige natuurwetenschappelijke kennis rust. Apparaten die toen furore maakten staan zij aan zij met moderne uitvindingen en kunstwerken. Van knetterende elektriseermachines tot een ultramoderne zachte robot, een 3-D geprinte schedel en lichtgevende planten. Kunstenaars spiegelen ons een toekomst voor met een geïmplanteerde OV-chipkaart, bestuurbare insecten en designer baby's.

Robotica en biotechnologie zijn op dit moment de meest belovende technieken ter verhoging van ons levensgemak. Maar in dat gemak schuilt ook het gevaar van technologie die gierend uit de bocht vliegt. Zijn wij nu allen Victor Frankenstein? Wetenschappers en kunstenaars gaan in op de vraag hoe technologie ons leven in de toekomst zal vormgeven.

De tentoonstelling duurt tot en met 28 oktober 2019.