Terwijl fanatiek wordt geprobeerd de bal in de basket te krijgen geeft coach Rinus spelaanwijzingen.
Terwijl fanatiek wordt geprobeerd de bal in de basket te krijgen geeft coach Rinus spelaanwijzingen. Foto:

Basketbal en een stukje opvoeding in Huigpark

buurt n Woensdag twee uur. Op het hardcourt in het Huigpark spelen meisjes en jongens van verschillende leeftijden en achtergronden een potje basketbal. Terwijl fanatiek wordt geprobeerd de bal in de basket te krijgen geeft coach Rinus spelaanwijzingen en houdt in de gaten dat de regels worden nageleefd. De sfeer is goed en er wordt nauwelijks gemopperd.

tekst en foto Rien van Vliet

Het potje eindigt bij 10-8. De kinderen geven elkaar een hand en maken zich klaar voor het volgende onderdeel: de shoot-out, oftewel scoren vanaf de driemeterlijn.

De shoot-out geeft Rinus even tijd om te vertellen hoe deze basketbalclinic tot stand is gekomen. ZZ Leiden en TOS (Thuis op Straat) hebben de handen ineengeslagen om basketbal èn buitenspelen in Leiden te promoten. Rinus van Haaster is aangetrokken om de clinics te geven. ''Kinderen van 6 tot 18 jaar kunnen hier lekker komen basketballen. Ze hebben allemaal een verschillend niveau maar dat maakt niet uit. Het gaat erom dat ze buiten zijn, sporten en leren samenwerken.''

Vloeken

Rinus is combinatiefunctionaris en gebruikt zijn achtergrond in basketbal om jongeren te laten deelnemen aan sportactiviteiten. Hij heeft een natuurlijk overwicht op de kinderen. Als hij wat zegt dan luisteren de kinderen. ''Het is belangrijk dat het leuk blijft. Natuurlijk roepen kinderen wel eens wat in het heetst van de strijd maar de regel is dat we het netjes houden. Vloek je, dan moet je een aantal push-ups doen.''

En die regel wordt zonder morren geaccepteerd: bij één van de jongens floept er per ongeluk een krachtterm uit en nog voordat Rinus de kans krijgt iets te zeggen, weet de jongen al hoe laat het is: hij gaat op de grond liggen en doet de verplichte push-ups. Het gaat Rinus niet alleen om de regels; hij heeft ook een luisterend oor wanneer het bij een van de kinderen even niet lukt en neemt daar ook de tijd voor.

Inmiddels wordt een nieuwe pot basketbal opgestart. Andere kinderen die net zijn aangekomen doen gewoon mee; Rinus deelt de teams in en enthousiast rennen de kinderen heen en weer over het veld. Wederom een geslaagd middagje sporten in het Huigpark.

Iedere woensdag

De clinics in het Huigpark zijn iedere woensdag van 13.00 tot 16.00 uur, ook tijdens de vakanties. Je kan lid worden van een speciale whatsappgroep.