Regenboog Stembusakkoord

politiek n Alle negen partijen die in Leiden meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen hebben het Regenboog Stembusakkoord 2018 getekend.

Met dit akkoord beloven de partijen om zich in de komende collegeperiode in te spannen voor de rechten van LHBTI's (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen).

De afspraken hebben tot doel de belangen van deze groep te betrekken bij de beleidsvorming op het stadhuis. Het nieuwe collegeprogramma zal een passage bevatten over LHBTI-emancipatie en er komt een coördinerend wethouder. Ook komt er actieve inzet voor de veiligheid van LHBTI's.

Verder wordt op gemeentelijke formulieren zo min mogelijk gevraagd naar iemands 'geslacht' en zijn de toiletten in de gebouwen van de gemeente genderneutraal. Burgers worden 'genderinclusief' aangesproken dus niet met 'geachte mevrouw, meneer' maar met 'geachte burger'. Ook het regenboogzebrapad wordt in het akkoord genoemd, als instrument om de zichtbaarheid van tolerantie te benadrukken.

Mart Keuning (ChristenUnie): "Ik kan van harte met de vijf uitgangspunten instemmen. De ChristenUnie staat voor een samenleving waar je mag rekenen op een gelijkwaardige behandeling, ongeacht afkomst, geloof, of seksuele voorkeur. ."