Afbeelding
Foto:

Het paasfeest, een nieuw begin

column n Okay, eerlijk is eerlijk. Natuurlijk is paaswijn, net zoals kerstwijn, oud- en nieuw wijn, asperge wijn en noem er nog maar een paar, verzinsels van de drankenhandel om meer omzet te genereren. Maar je begrijpt dat ik als wijnjuf en grote wijnliefhebber elke feestelijke of andere reden aangrijp om wijn met eten te combineren.

Bij Pasen horen de paashaas en paaseieren, symbolen die vroeger werden gebruikt om de terugkeer van de lente te vieren. En hoewel voor sommige medelanders Pasen blijkbaar het feest is van een bezoek aan de meubelboer of autoboulevard aan de rand van de stad, is het natuurlijk van oorsprong het feest van een nieuw begin. Tijdens het schrijven van deze column is het 's nachts echter nog steeds beneden nul en ben ik nog niet echt in voorjaarsstemming.

Uiteraard, een ei, ei,ei hoort er bij Pasen ook bij.

Maar wat voor wijn kies je dan? Eieren zijn meestal wat ronder van smaak, vooral als het eigeel de boventoon voert. Daarom is het belangrijk dat je wijnen kiest die ook wat ronder van smaak zijn zoals van de chardonnay of pinot blanc druif.

Bij Pasen horen voor mij ook meestal de eerste asperges. Maar is het niet te koud? Toch even gekeken op de website van de Aspergeboerderij Noordam in Woubrugge, dé plek voor de eerste asperges in het Groene Hart. En ja hoor, de eerste stengels worden eind maart verwacht. En om Aspergekoningin Angela Habraken uit Wellerlooi te citeren: "Asperges eet je niet, je viert ze!"

Als paaslunch serveer ik graag gegrilde asperges en een halfzacht gekookt eitje. Heerlijk met gerookte zalm. Ik schenk hierbij een wat frissere wijn zoals sauvignon blanc of grüner veltliner.

En bij het paasdiner serveer ik traditioneel lam. Graag met een sappige Chianti Classico.

Mocht je nog een paaswijnadvies nodig hebben, stuur me dan gerust een mailtje op keytowine@gmail.com.

Ik wens iedereen gezellige en vooral warme paasdagen!

Titia Boxma is wijndocent, vinoloog, en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops. Interesse? Kijk op keytowine.nl of bel met 06 22035492.