Ongeveer net zo breed als een schoen en de helft in lengte. de bekerspons Asteactinellais in de stoep van de Kaiserstraat.|Foto De Leydenaer.
Ongeveer net zo breed als een schoen en de helft in lengte. de bekerspons Asteactinellais in de stoep van de Kaiserstraat.|Foto De Leydenaer. Foto:

Eeuwenoude afdruk in een stoeptegel

Bijzonder n Opvallend onopvallend. Leiden bulkt van rariteiten en bijzonderheden waar we dagelijks achteloos voorbij lopen of rijden. Maar wat is de achterliggende betekenis? Tips mailen naar redactie@deleydenaer.nl. Deze week: eeuwenoude sporen in een stoeptegel.

Tekst: Eric Hoenson

Opvallend onopvallend

Jelle Reumer gaf zondag een stadswandeling langs diverse voorbeelden van fossielen die overal in stoepen en muren te vinden zijn. Hij is schrijver van het boekje 'Kijk waar je loopt!' Daaruit blijkt dat er volop fossielen in Leidse stoepen zitten, en soms in gevelstenen. In de vloer van de Hooglandse Kerk bevindt zich bijvoorbeeld een mooi collectie. Maar ook in winkels, zoals Van Stockum Boekhandel aan de Breestraat. Bijzonder en een zeer zeldzaam fossiel is de bekerspons Asteactinellais, in de stoep van studentencentrum Plexus aan de Kaiserstraat.

De fossielen komen tevoorschijn bij de bewerking van granieten blokken die voor gebruik werden afgehakt of doorgezaagd. De steensoorten komen vooral uit de Ardennen. De kalkstenen die we daar aantreffen zijn in zee ontstaan. De Asteactinellais was dan ook een zeedier.

Overigens komt de verspreiding en veelsoortigheid van versteende dieren niet alleen in Leiden, maar in heel Nederland. Jelle Reumer omschrijft ze van de Zeeuwse kusten tot Groningse urinoirs en van Hoog-Catharijne tot de hal van het Rijksmuseum.


Actie tegen terrasboot

Opgeplakt n Een rubriek over bordjes, briefjes, posters en dergelijke.

Omwonenden van Scheltema vrezen overlast wanneer de pimp-plannen met het slechtlopende cultuurcentrum doorgaan. Vooral de eventuele komst van een terrasboot wordt met angst en beven tegemoet gezien. Daarom zijn er overal in de buurt posters opgehangen met 'Geen herrie in mijn bed'. Nu maar hopen voor ze dat het nieuwe gemeentebestuur straks gehoor geeft aan de oproep.

Afbeelding