Politieagenten Ettema en Van Steen poseren bij hun Opels.Destijds prima vervoersmiddelen, nu passen ze vooral in een film van Bassie en Adriaan.| Foto: Niek Bavelaar.
Politieagenten Ettema en Van Steen poseren bij hun Opels.Destijds prima vervoersmiddelen, nu passen ze vooral in een film van Bassie en Adriaan.| Foto: Niek Bavelaar. Foto:

Afscheid van politiebureau

nostalgie n In deze rubriek plaatsen we foto's van uit een recent of langer verleden. Ook een leuke foto? Mail die naar redactie@deleydenaer.nl.

Deze foto is gemaakt in 1986 en had als reden dat er een nieuw politiebureau in aanbouw was aan de Langegracht. Dit inmiddels rijksmonument werd gebouwd begin jaren 20 van de vorige eeuw. In 1927 verhuisde de Leidse politie van het stadhuis naar dit onderkomen met cellencomplex. In 2012 heeft de gemeente Leiden het gebouw verkocht waarna er tien appartementen zijn gerealiseerd, met behoud van de bestaande structuur van het gebouw en aanwezige originele details. In 2014 was de verbouwing voltooid en konden de huurders hun intrek nemen.