Een deel van een kampioensfoto uit een ver verleden. Aan beide zijkanten staat nog een speler.
Een deel van een kampioensfoto uit een ver verleden. Aan beide zijkanten staat nog een speler. Foto:

Wie weet meer over deze oude foto?

voetbal n . We kregen bijgevoegde foto van lezer Fred Kluit. Hij staat er zelf niet op en geeft hem graag weg.

''Kort geleden viel een foto van een voetbalteam uit een tweedehands boek over de historie zuid-Holland, wat ik in Leiden had gekocht,'', zegt hij. ''Ik heb geen idee over wie, wat, waar of wanneer. Er staat niets op de achterkant over de eigenaar of het team waar het om gaat. Helemaal blanco. Ik geef m graag weg aan iemand die er meer over weet.''

Op de foto (er staan overigens aan de zijkanten nog twee spelers op), is een beeld te zien van het voetbal uit een ver verleden, toen Leiden ongeveer twintig voetbalclubs telde. Waarschijnlijk is die gemaakt na een kampioenschap, gezien de bos bloemen die de speler linksonder in zijn handen.

'Kenners' hebben zich erover gebogen. Fred Beerenfenger (UVS), Jan Lovink (Roodenburg), Aad Koren (ZLC/VTL). Niemand kon iets met zekerheid zeggen. Lovink: ''Het lijkt mij een foto uit de jaren '30. Die mensen leven niet meer.''

Kanbier: ''Ik zie op de achtergrond een fabriekspijp. Zou ook niet weten waar het is. Jaren 50? In die tijd waren er nogal wat fabrieksteams.''

De waarde van de foto is groot. Destijds werden er nauwelijks foto's gemaakt van voetbalteams. De foto is in een opvallend goede staat. Wie iets weet wordt verzocht te mailen naar: redactie@deleydenaer.nl.


Sport uit het weekend

ZZ kansloos in bekerfinale

basketbal n Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Groningen geen moment aanspraak gemaakt op de nationale beker. Na het eerste kwart was het al 38-21 en had Donar nog amper gemist. ZZ kwam er daarna wel iets beter in, maar wist geen bedreiging te vormen voor Donar: 87-71. De voorbereiding was prima want ZZ was de Leidse ploeg al op zaterdag naar het Noorden afgereisd. Na een training in MartiniPlaza werd de nacht doorgebracht in Paterswolde, om zo fit aan de start te verschijnen.

Echte werk Diok begint

rugby n ZVL De 85-0 overwinning bij Waterland in Purmerend was prima voor Diok afgelopen zaterdag. Maar het echte werk gaat nu pas beginnen. De Leidse ploeg maakt voor het eerst sinds jaren kans op de finale. Met nog vier speeldagen voor de boeg moet DIOK bij de eerste twee zien te komen. Koploper RC Hilversum lijkt niet meer in te halen, maar RC 't Gooi staat slechts drie punten voor. Zaterdag 7 april treffen de ploegen elkaar in Naarden.

Vrouwen Scylla onderuit

tafeltennis n Scylla stond in de vrouweneredivisie tafeltennis voor een moeilijke opgave. In Nieuwegein trof het een van de kanshebbers op de nationale titel, VTV. Op zich al een moeilijk opgave, maar zonder oranjespeelster Kim Vermaas – zij concentreert zich op de mannencompetitie – zou een gelijkspel al knap zijn. Het werd een 5-1 nederlaag. Door de nederlaag blijft Scylla zesde en is het vrijwel uitgeschakeld voor de play-offs om de landelijke titel.

Pijnlijk gelijkspel De Zijl

waterpolo n De Zijl Zwemsport is de vierde plaats kwijt na een gelijkspel tegen Amersfoort (13-13). Polar Bears is de Leidse ploeg voorbij en bij deze stand is er geen thuisvoordeel in de eerste ronde van de playoffs. De Zijl speelt nog tegen GZC Donk, De Ham en SVH.