Coalitie moet bestaan uit D66, GroenLinks en VVD

politiek n Na de verkiezingsuitslag van vorige week ligt een college van D66, GroenLinks en VVD voor de hand.

door: Eric Hoenson

Weinig nieuws uit het politiek landschap van Leiden, dat de landelijke trend volgde, behalve dat we geen grote lokale partij hebben. De twee zetels voor Partij Sleutelstad lijken rechtstreeks te zijn 'gejat', van Leefbaar Leiden, dat wegens tekort aan personeel deze keer niet mee kon doen.

Maar het verlies van D66 (12 - 9), de SP (5 - 3) en de PvdA (5 - 4) lagen in de lijn der verwachting. De socialistische gedachte is deels overgenomen door het hippe en moderne GroenLinks met landelijk Jesse Klaver en in Leiden Walter van Peijpe. Zijn partij verdubbelde van vier naar acht zetels. Het milieu scoort hoog anno 2018.

De Partij voor de Dieren lift hier overigens op mee, het steeg van één naar drie zetels. Of deze partij wordt beloond met een wethouder is maar al de vraag, want het nieuwe college heeft ze helemaal niet nodig. Evenmin als het CDA, dat dankzij de inspanning van Joost Bleijie de schade beperkt hield maar op het nippertje toch een van de vier zetels moest opgeven.

Opvallend positief

Nee, het wordt D66, VVD en GroenLinks. Read my lips. Een perfecte vertegenwoordiging van Leiden. Ze bezitten 21 van de 39 gemeenteraadszetels. Van Peijpe was voor de verkiezingen tegen De Leydenaer opvallend positief over het vorige college: ''Het heeft veel werk verzet. Op een aantal belangrijke onderwerpen zijn knopen doorgehakt en het college heeft daarmee goed werk verricht. Met GroenLinks in het college waren die keuzes wel een stuk groener en socialer geweest. Er liggen dan ook nog genoeg uitdagingen voor de komende vier jaar: een echte omslag naar een duurzaam en groen Leiden, een stad waarin we eerlijk delen en iedereen toegang heeft tot goede en betaalbare zorg, een stad waar het gemeentebestuur iedere inwoner probeert te betrekken bij de besluiten die genomen worden.''

Geen vuilspuiterij dus, maar een realistische handreiking. Met Paul Dirkse en de zijnen van D66 is het goed werken, maar met de andere Paul, de VVD'er Laudy, zullen nog wel knopen doorgehakt moeten worden. De liberaal heeft de afgelopen vier jaar bij wijze van spreken dagelijks zelf de graafmachine bediend om maar zoveel mogelijk grond bouwrijp te maken voor appartementen, wegen, onderwijsinstellingen en parkeergarages. De stad knapt in rap tempo op, alhoewel de vraag opkomt wanneer het geld op is. Maar mits op groene wijze, zal Van Peijpe zijn achterban stil weten te houden bij nog meer bouwgeweld.

Ondertussen kan D66 met alle aanwezige ervaring bemiddelen en doorgaan met het leuker maken van de stad. Veel tegenstand valt er niet te verwachten van óf de nieuwkomers of de verliezers.