Een van de duizend mensen die een handtekeningen zette tegen de komst van woontorens in de Merenwijk. |Foto: PR.
Een van de duizend mensen die een handtekeningen zette tegen de komst van woontorens in de Merenwijk. |Foto: PR. Foto:

Massale afkeer van bouwplannen in Merenwijk

infrastructuur n In de Merenwijk haalde actiecomité Hart voor de Merenwijk vorige week ruim duizend handtekeningen op tegen de plannen om woontorens te bouwen in het wijkpark.

Ook nu waren de reacties emotioneel. "Dit park is mijn vakantie," reageerde een Merenwijker. Het ooievaarsechtpaar dat dagelijks op de beoogde bouwlocatie te vinden is, wordt ook door veel mensen genoemd.

Bij twee drukke stembureaus gaven de Merenwijkers hun wijkgenoten de gelegenheid om zich uit te spreken en een raamposter mee te nemen. Het comité maakte dankbaar gebruik van de aanloop rond de stembureaus, maar gaf geen stemadvies.

"Meer dan 90 procent zette graag een handtekening", aldus actievoerder Peter de Haas. "Veel mensen stapten uit zichzelf op ons af. Uit alle reacties blijkt telkens weer hoe blij men is met het vele groen in de wijk. We moeten daar zuinig op zijn. Leiden bungelt nu al ergens op een beschamende 350e plaats als het gaat om gemeentelijk groen."

Het actiecomité onderschrijft het belang van woningbouw, maar niet in het wijkpark. Andere locaties voor hoogbouw rond het winkelcentrum de Kopermolen stuiten ook op fel verzet in de wijk. Vrijdag 23 maart haalde het actiecomité handtekeningen op bij de moskee aan de Nieuwe Marnixstraat.

Toekan

Ook elders in de stad is actie ondernomen tegen plannen voor woontorens. De zogenaamde Toekan-toren aan de rand van de Stevenshof komt er dankzij burgerprotest niet. Eerder werden bezwaren van bewoners in de Professorenwijk wel zo goed als genegeerd. De geplande toren bij het MBO Rijnland daar is een paar verdiepingen lager geworden dan gepland.