Een steeg is deze tweebaansweg  natuurlijk allang niet meer. Foto: google maps.
Een steeg is deze tweebaansweg natuurlijk allang niet meer. Foto: google maps. Foto:

Doorgaande route loopt via steeg

In de tweewekelijkse rubriek Straattaal gaan we op pad om meer te weten te komen over Leidse geografie. Welke betekenis heeft de naam van de straat, wijk of park? Wat is de geschiedenis? Zijn er combinaties? Deze week de vreemde bestemming van de St Jorissteeg.

Door: Eric Hoenson

Achtervoegsels van straatnamen moeten duidelijk zijn. Het was een tijdje modern om een naam te laten eindigen op roos, werf, vlinder of gras. De Merenwijk zit er vol mee. Maar daar kan je natuurlijk niets mee. Het schept alleen maar verwarring. Als je naar een boulevard moet, weet je dat dit een grote straat is. Een laan zal ook niet al te klein zijn uitgevallen, en bij een weg verwacht je dat je er waarschijnlijk kan doorrijden. Een steeg, tja, die is krap, oud en waarschijnlijk verboden voor autoverkeer.

Daarom is het wat betreft straatnamen best bijzonder dat de gemeente de doorgaande binnenstadsroute door een steeg laat lopen, de St Jorissteeg welteverstaan. Wij als Leidenaars kennen natuurlijk de omvang van deze drukke weg, maar ik ben benieuwd wat een aannemer van buiten denkt wanneer hij zijn vrachtwagenchauffeur over een steeg in de stad moet sturen.

Huizen gesloopt

De St Jorissteeg lijdt al decennialang onder verkeersdruk. Daarom werd begin jaren zeventig een deel van de huizen gesloopt om plaats te maken voor doorgaand verkeer en een enorm kruispunt met Het Levendaal. De Watersteeg verdween. Wat overbleef was een van de lelijkste plekjes van Leiden.

Nu er een centrumroute wordt aangelegd krijgt de locatie wellicht iets van zijn oude elan terug. Op de Sint Jorissteeg komt een R-net-halte en het wordt ingericht als een plein met veel groen. De meeste parkeerplaatsen zullen verdwijnen, evenals verderop op de Hooigracht. Hoewel er straks meer drukte te verwachten is, komt het hier toch nog goed dus.