Afbeelding
Foto:

Een stap dichterbij een nieuw ontwerp!

column n Een tweewekelijkse column over alles wat met groen te maken heeft. Door Agnes van der Weel van Groen10 Tuinontwerp & Styling. Reacties op Agnes@groen10.nl.

De mevrouw met wie ik een afspraak had om 19.00 uur had zich goed voorbereid. Ze had diverse foto's gemaakt van haar kleine achtertuin die grotendeels bestraat was. Het mag wel wat groener zei ze, en dat begreep ik helemaal. De schutting bezweek onder de klimop en eigenlijk bloeide er ook niet zoveel in haar tuintje, de eerste stap was snel gemaakt; de klimop eruit, die wordt snel te groot en te massief in een kleine tuin en verstikt andere planten. Een nieuwe houten afscheiding plaatsen in overleg met de buren, en meer groen waardoor het betegelde achterplaatsje de aanblik van een echte tuin zal krijgen.

Stap twee is het maken van een schets waarin alle nieuwe elementen een plekje krijgen passend bij de uitstraling van het jaren-30 huis met mooie bakstenen gevel. Na een klein uur zag haar tuin er op papier heel anders uit, en ging ze enthousiast naar huis. Zodra de renovatie klaar is stuurt ze mij een foto, ik ben heel benieuwd! De tweede aanmelding bleek een man te zijn, zijn vrouw was ziek geworden. Dit jonge gezin was onlangs verhuisd en zij willen de tuin van hun hoekwoning opnieuw inrichten. De hovenier met wie ik vaak samen werk, had al een schets voor hen gemaakt maar wilde ook graag mijn mening horen. De ingrediënten voor de tuin klonken mij niet onbekend in de oren: geen groene vingers, weinig tijd voor het onderhoud van de tuin, 2 kleine kinderen die speelruimte en een veilige omgeving nodig hebben.

De bestaande schets heb ik aangepast waardoor het ontwerp wat speelser en groener wordt. De man ging tevreden naar huis met het verzoek of ik een beplantingsplan kan maken voor de verschillende borders. Soms is een volledig ontwerp niet nodig en volstaat een schets met een beplantingsplan. Een hovenier is daar ook blij mee, het scheelt hem veel tijd om de juiste beplanting uit te zoeken.

Wilt u ook gratis advies over uw tuin? Kom naar de inloopsessie in Galerie café de Leidse Lente aan de Haagweg in Leiden.

Aanmelden kan via mijn website: www.groen10.nl