Van links naar rechts: Sanne Hertogs, Matilde Monteleone, Britt Hertogs en Lidewij de Vos.
Van links naar rechts: Sanne Hertogs, Matilde Monteleone, Britt Hertogs en Lidewij de Vos. Foto:

Ritmisch gymnastes naar landelijke top

gymnastiek n Leidse Ritmisch Gymnastes zijn op weg naar de landelijke top, zo blijkt uit recente prestaties.

Op de foto zijn de vier ritmisch gymnasten te zien die zich recent geplaatst hebben voor de halve finale van de 1e divisie RG. De 1e divisie is het hoogste landelijke niveau binnen de RG. Na twee voorwedstrijden mogen zij zich met de besten van Nederland meten.

De halve finale vindt plaats op zaterdag 21 april (voor Sanne nemen Matilde) en op zondag 22 april (voor Britt en Lidewij). Inzet van deze halve finale is plaatsing voor het NK.

Sanne en Matilde zijn pré junioren (geboren 2006/2007), Britt is junior (geboren 2003/2004/2005) en Lidewij is senior (2000 en ouder). Matilde is vorig wedstrijd seizoen Nederlands kampioen geworden bi de pré junioren. Lidewij werd dat bij de junioren.

Bij Ritmische Gymnastiek laat je op het ritme van muziek je lenigheid zien met gebruik van de materialen lint, knotsen, bal, touw en hoepel. De gymnasten van het selectieteam van Gymsport Leiden vertegenwoordigen de club in de 1e en 2e divisie op nationale en internationale wedstrijden en toernooien. Er is ook een afdeling voor recreanten.


Sport uit het weekend

Pijnlijk verlies ZZ

basketbal n Zorg en Zekerheid Leiden is er het afgelopen weekeinde niet in geslaagd twee punten mee te nemen uit Den Bosch. De Leidse ploeg verloor met 86-78 van New Heroes Den Bosch. Daardoor staat de ploeg vierde. Maar de strijd met de concurrenten New Heroes en Landstede Basketbal is nog niet verloren. Koploper Donar is onbereikbaar. ZZ wil pas in de finale tegen de sterke opponent spelen. Dan moet het wel mininaal derde worden.

Toptijd Noah Schutte

atletiek n Noah Schutte heeft in het Amerikaanse Palo Alto een zeer snelle 10.000 meter gelopen. De atleet van Leiden Atletiek, die studeert en traint in Portland, kwam bij de Stanford Invitational tot een tijd van 28:34.51. Dat was een halve minuut sneller dan zijn persoonlijk record dat hij een jaar geleden bij dezelfde wedstrijd in Californie had gelopen. "Mijn richttijd was 28:45. Ik had er vertrouwen in dat dat mogelijk was, maar met zo'n 10000m is het altijd wel spannend. Maar 28:34 had ik echt niet verwacht." zei hij tegen Topsport Leiden.

Nuis komt tot 93 kilometer

schaatsen n Liefst 93 kilometer per uur bereikte Kjeld Nuis in Luleå in Zweden tijdens zijn snelheidsrecord op schaatsen. Nooit was iemand sneller. Nuis, geboren in Zoeterwoude en leren schaatsen op de ijsbaan aan de Vondellaan reed op een natuurijsbaan van 1500 meter waarin geen bochten zaten. Een auto met een windscherm zorgde ervoor dat hij weinig last had van de luchtweerstand.

Play Downs voor Scylla

tafeltennis n De tafeltennissers van Scylla gaan als nummer vijf de play-downs van de eredivisie zou in. Dit dankzij een 4 - 2 overwinning op Wetstra. De mannen spelen komende zondag al hun eerste ontmoeting in de play-downs tegen de nummer acht van de ranglijst. De vrouwen ontmoeten volgende week Taverzo. Dan zal bepaald worden welke plek zij in de play-downs zullen innemen: op plek vijf of plek zes.