Een stukje land dat na een lange geschiedenis eigenlijk overbodig werd. Nu zijn er nieuwe plannen.
Een stukje land dat na een lange geschiedenis eigenlijk overbodig werd. Nu zijn er nieuwe plannen. Foto:

Het treurigste park van Leiden krijgt eindelijk een make-over

buurt n Verscholen achter de hoge gebouwen van de Oude Herengracht aan de ene kant en de begraafplaats Zijlpoort aan de andere kant ligt het Blekerspark.

door Rien van Vliet

Een stukje land dat na een lange geschiedenis eigenlijk overbodig werd en waar in de jaren '80 met weinig fantasie en financiƫle middelen in de meest minimale betekenis van het woord een park werd aangelegd. Wat bomen, enkele paadjes en veel gras; een speeltuintje omgeven door een hek. Een treurige bedoening.

In deze staat heeft het park er ruim 30 jaar bij gelegen. Nu krijgt het park een make-over omdat het deel gaat uit maken van het Singelpark. De ontwerpers laten een deel van de lange geschiedenis in het ontwerp terug komen. Zo zal het hoger gelegen gedeelte, dat vroeger een verdedigingswal was, meer worden geaccentueerd. En nieuwe speeltoestellen worden in een lange lijn in raamwerken geplaatst daarbij refererend aan de tijd dat het land werd gebruikt voor de lakenindustrie.

Met deze aanpak wordt het Blekerspark nieuw leven ingeblazen. Er worden ook aantrekkelijker paden, meer soorten planten en bomen, een kippenhok, een paddenpoel en een hondenspeelplaats aangelegd. De nu kale oever wordt ook niet vergeten; de bedoeling is om er oeverplanten aan toe te voegen. De buurt is overigens actief betrokken geweest bij het maken van het ontwerp. De buurt zal ook worden ingezet voor het mede-beheer van het park.

Bij dit stuk land lag vroeger overigens in de Herensingel een zwembad annex badgelegenheid. Het water was toen nog schoon genoeg. Het zwemgedeelte is nu verdwenen omdat dat stuk van de singel werd gedempt zodat de gemeentewerf het in gebruik kon nemen. Daardoor werd het land een stuk groter dan alleen de vestingwal.